Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP Hypercacher Refresher GZIP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
northwest
Witam,
czy wie ktoś może jak usunąć linka "Cached by PHP-Hypercacher" z dołu strony w tym skrypcie??
Pracuje nad stronką, na której będzie dużo elementów zmieniających się (liczniki, forum, chaty, linki,
tokeny dla formularzy, umieszczane przez userów itp). Czy standardowa konfiguracja tego skryptu
będzie optymalna dla takiej stronki, czy radzilibyście coś zmienić w ustawieniach??

Z góry dzięki za pomoc,
pozdrawiam Northwest
Cysiaczek
Ciekawe, czy wogóle możesz takie coś zrobić... sprawdzałeś licencję?
northwest
Wersja standard jest na GPL czyli można zmieniać;)
Cysiaczek
To, że jest na GPL nie oznacza, że możesz łamać prawa autorskie. W takim wypadku lepiej zapytać autora i zgodę na usunięcie jego informacji (o nim też) ze stopki programu.
seaquest
O to udostępnisz nam kod swojej strony, bo GPL zakłada, że oprogramowanie które wykorzystuje coś z GPL'a musi być udostępnione na GPL też.
SoofMan
Cytat(northwest @ 27.12.2007, 22:56:06 ) *
Witam,
czy wie ktoś może jak usunąć linka "Cached by PHP-Hypercacher" z dołu strony w tym skrypcie??
Pracuje nad stronką, na której będzie dużo elementów zmieniających się (liczniki, forum, chaty, linki,
tokeny dla formularzy, umieszczane przez userów itp). Czy standardowa konfiguracja tego skryptu
będzie optymalna dla takiej stronki, czy radzilibyście coś zmienić w ustawieniach??
Z góry dzięki za pomoc,
pozdrawiam Northwest

(Autor Hypercachera z tej strony)

Witam,

Ekhm....

1. Mogłeś mnie o to zapytać, przecież wysyłam instrukcję jak to zrobić wszystkim zainteresowanym -> patrz forum http://www.hypercacher.com/forum/index.php
2. Licencja ZEZWALA na usunięcie stopki z kodu (GPL v2)
3. Kod jest zaciemniony w taki sposób żeby trudniej było usunąć stopkę tylko w jednym celu: żeby ludzie nie robili tego automatycznie i odruchowo. Niech się najpierw trochę zastanowią po co w ogóle usuwać tę stopkę i czy na pewno ona przeszkadza. Jeżeli przeszkadza, to OK - chcesz to usuwaj. A jeżeli nie przeszkadza tak bardzo, to po co się bawić w jakieś usuwanie ?
4. Usunięcie stopki nie jest trudne. To 3 minuty roboty (przy czym jest to absolutne maximum) dla wprawnego programisty, a 5-7 minut roboty dla słabego programisty winksmiley.jpg

Cytat
O to udostępnisz nam kod swojej strony, bo GPL zakłada, że oprogramowanie które wykorzystuje coś z GPL'a musi być udostępnione na GPL też.

Hmmm. O ile wiem to czegoś takiego wymaga tylko wersja AGPL. Przy standardowym GPLu v2 trzeba udopstępniać kod, TYLKO jeżeli rozpowszechnia się też samą aplikację...

W przypadku serwisów webowych udostępniamy tylko usługę OPARTĄ na działaniu tej aplikacji, ale nie udostępniamy samej aplikacji, więc kodu nie trzeba udostępniać.

Co innego w przypadku AGPL, które powstało właśnie specjalnie na potrzebę serwisów internetowych. AGPL wymaga udostępniania kodu NAWET jeżeli tylko sprzedajemy usługę opartą o samo działanie aplikacji, a nie właściwą aplikację.

---------------------
EDIT: zauważyłem jeszcze coś:

Cytat(northwest @ 27.12.2007, 23:16:26 ) *
Wersja standard jest na GPL czyli można zmieniać;)

Błąd. Wszystkie wersje zawsze były na GPL. Tyle że do niedawna nie udostępniałem publicznie kodu wersji GZIP. To się zmieniło parę miesięcy temu.
northwest
pisałem do Ciebie maila, ale nie odpisałeś .... sad.gif
SoofMan
Cytat(northwest @ 30.12.2007, 02:33:23 ) *
pisałem do Ciebie maila, ale nie odpisałeś .... sad.gif

Dziwne.... nic nie dostałem. Chyba jakieś dziwne filtry antyspamowe go zjadły albo zagubił się gdzieś na serwerach.

Przeszukałem wszystkie foldery w Thunderbirdzie nie ma żadnego maila od Ciebie !
Trzeba było wysłać jeszcze raz albo skorzystać z formularza kontaktowego na mojej stronie, albo najlepiej napisać na forum !
northwest
w sumie 3 maile wysłałem do Ciebie winksmiley.jpg ale spoko, dzięki za pomoc:) teraz wysłałem Ci też info na priv tutaj i na maila smile.gif

pozdrawiam:)
SoofMan
Cytat(northwest @ 30.12.2007, 14:00:20 ) *
w sumie 3 maile wysłałem do Ciebie winksmiley.jpg ale spoko, dzięki za pomoc:) teraz wysłałem Ci też info na priv tutaj i na maila smile.gif

pozdrawiam:)

Na jakiego maila piszesz ?

Znowu nic nie dostałem !
northwest
odpisałem Ci na maila winksmiley.jpg tego z tlen.pl smile.gif
nospor
panowie, ale kwestie mailowe to zalatwiajcie sobie prywatnie via PW
SoofMan
Cytat(nospor @ 30.12.2007, 15:28:45 ) *
panowie, ale kwestie mailowe to zalatwiajcie sobie prywatnie via PW

Sorry, już wracamy do tematu.

Obiecuję poprawę winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.