Mrozie
6.01.2008, 19:08:18
Witam,
Ostatnio postanowiłem napisać licznik streamingu. Po dłuższym czasie przeglądania dokumentacji PHP nie udało mi się jednak znaleźć funkcji, która byłaby pomocna przy tworzeniu takiego skryptu.
Chodzi mi o to, żeby licznik sprawdzał, ile razy utwór został faktycznie odtworzony, a nie ile razy otworzono stronę, na której znajduje się streamowany materiał (takiej technologii używa YT, o ile się nie mylę). W każdym bądź razie, na chwilę obecną moje pytanie brzmi, czy taki licznik można w ogóle stworzyć przy pomocy PHP, a jeśli tak, to w jaki sposób (nie chodzi mi o napisanie gotowego kodu, tylko o naprowadzenie na właściwy tok myślenia).
Pozdrawiam, Mrozie
Tymek
6.01.2008, 19:28:44
Sprawa jest prosta jeśli rzecz jest napisana za pomocą Flasha - istnieją funkcje sprawdzające czy dane zostały zestreamowane. Wystarczy tylko wysłać zapytanie do skryptu zwiększającego wartość licznika.
Można wyświetlać dane partiami ( np. po znaku ) i co znak je flushować.
<?php
header( 'Content-Type: application/download' ); header( 'Cache-Control: no-store, no-cache, must-revalidate, post-check=0, pre-check=0' );
for( $i = 0; $i < strlen( $data ); $i++ ) {
}
//skończyłem... bla bla
?>
Wymyślam trochę, w sumie nie wiem jak mogło by to rzeczywiście wyglądać. =)
Mrozie
7.01.2008, 22:59:44
Z zapisem/odczytem danych z pliku i porcjowaniem danych nie mam problemu.

Jeśli dobrze zrozumiałem, to za sprawdzenie zestreamowania pliku odpowiedzialne są te dwa nagłówki, które podałeś w swoim kodzie?