Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Logowanie kilku userów z jednego PC
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mysz0n
mam pytanie, mam klasyczny system logowania, form html -> php ->mysql -> dodanie do zmiennych sesyjnych ID usera, imie, nazwisko itd.
i teraz tak - czy jest opcja żeby zalogowac 2. usera na tej samej maszynie? zakłądajac ze mam zmienne sesyjne $_SESSION['id'],$_SESSION['imie'] itd, w momencie zalogowania 2. usera zamienne te zostana nadpisane i nagle 1. użytkownik bedzie widział dane 2. ziomka.
jak to zmienic? dodawac do tych zmiennych sesyjnych jakis znacznik czasu zalogowania czy cos? bo nie mam pomysłu a wiem ze nie może to być za wielkim problemem.
kicaj
A chociaz testowales to co mowisz?
mysz0n
Cytat(kicaj @ 16.01.2008, 01:52:53 ) *
A chociaz testowales to co mowisz?

jasne, mam skrypty które działają bez problemu, tylko w momencie zalogowania sie 2. ziomka zmienna sesyjna 'id' i inne, zostaje nadpisana wartosciaą nowo-zalogowanego, i temu poprzedniemu zaczynają sie wyswietlać np. imie i nazwisko kolesia 2.

wiem, że można np przy logowaniu najpierw zniszczyć sesje, i na nowo zapisywać zmienne świeżo zalogowanego, ale wtedy ta 1. osoba zostanie wylogowana. pytanie w tym czy 2 osoby mogą jednocześnie być zalogowane na jednym pc?
dziurson
W sumie jest to możliwe ale dla każdego użytkownika trzeba by robić inną nazwę sesji
kszychu
Albo logować ich na różnych przeglądarkach. No co, to też jest jakiś pomysł smile.gif
kicaj
Cytat(kszychu @ 16.01.2008, 11:48:21 ) *
Albo logować ich na różnych przeglądarkach. No co, to też jest jakiś pomysł smile.gif
Niezapomnij nakleic karteczki na monitorze z napisaem uzyj innej przegladarki niz Twoj poprzednik! biggrin.gif
webdice
Użyj tablic:

1. <?php
  2. $_SESSION['name'][] = 'imie';
  3. ?>

Odpowiednio zabezpieczone przed dodaniem ponownie tej samej nazwy załatwi sprawę. Pojawi się utrudnienie przy odczytywaniu zalogowanych użytkowników, ale tu z pomocą przyjdzie Ci pętla foreach" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
Sh4dow
mnie na chwile obecna zastanawia jak kilka osob ma sie logowac z jednego PC ? wszyscy naraz siedza przy jednej klawiaturze ? maja podzielony ekran na pulpity i kazdy sie sam bawi czy wszyscy wlaczaja firefoxa i kazdy ma swoja zakladke i minute na kozystanie, pozniej zmiana.
Czy moze mi to ktos wyjasnic ?
webdice
Cytat(Sh4dow @ 16.01.2008, 14:32:45 ) *
mnie na chwile obecna zastanawia jak kilka osob ma sie logowac z jednego PC ? wszyscy naraz siedza przy jednej klawiaturze ? maja podzielony ekran na pulpity i kazdy sie sam bawi czy wszyscy wlaczaja firefoxa i kazdy ma swoja zakladke i minute na kozystanie, pozniej zmiana.
Czy moze mi to ktos wyjasnic ?

A chociażby praca na dwóch kontach, coś ala Windowsowe "przełącz użytkownika". Powodów może być masa, widocznie autor ma taką potrzebę.
mysz0n
Cytat(webdicepl @ 16.01.2008, 15:25:48 ) *
A chociażby praca na dwóch kontach, coś ala Windowsowe "przełącz użytkownika". Powodów może być masa, widocznie autor ma taką potrzebę.

dokładnie, generalnie jest to system a'la wirtualny dziekanat itp. i zalogowanie się na kilka kont jest potrzebne chociażby dla tego ze 2 ziomków usiądzie przed jednym kompem żeby porównać swoje oceny, lub ktoś w domu jest zalogowany, a brat/siostra/whatever zalogowanego kolesia poprosi o zalogowanie sie na jej/jego konto i sprawdzenie planu zajęc. nie mówię, że bedzie to kazdemu userowi potrzebne, ale nawet jeśli przyda się dla 1% użytkowników to warto rozbudować aplikacje o taką funkcjonalność imo.

myśle ze

1. <?php
  2. $_SESSION['name'][] = 'imie';
  3. ?>

powinno załatwic sprawę, spróbuje i dam znać.
dzieki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.