Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: obsługa formów w php (sprawdzanie danych, komunikacja błędów)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
.luki
witam,

mam pytanie co do obsługi formów - mógłby mi ktoś udzielić pomocy jak mogę sobie zbierać informacje, które pola forma zostały źle wypełnione po uprzednim sprawdzeniu i później te pola zaznaczać czerwoną obwódką, oraz dodawać tekst o tym, że akurat to pole zostało źle wypełnione?
Virti
Czysto teoretycznie:

Z formularza przekierowujesz na stronę sprawdzającą dane. Jeżeli dane wprowadzono poprawnie to kontynuuje (np. dodaje nowego usera itp.), jeżeli nie wraca na stronę z formularzem, gdzie do pól dopisuje jako domyślne wartości uprzednio wprowadzone i przypisuje błędnie wypełnionym polom inny styl, aby je wyróżnić
.luki
no właśnie, w jaki sposób przekazać te dane między tymi dwoma formami - i jak nadać na innej stronie styl, który zdefiniuje na stronie sprawdzającej?
Virti
odwołuj do tego samego formularza.

Poprostu sprawdzzasz, jeżeli formularz był wypełniany to przypisujesz style i domyślne wartości. A przekazać możesz przez POST.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.