Cytat(Hazel @ 19.01.2008, 09:04:54 )

Zdaję sobie sprawę, że dla podanego przykładu struktura jest daleka od optymalnej
Cytat(mysz0n @ 20.01.2008, 13:38:23 )

szczerze mówiąc tabele w bazie wydają mi sie niestety - nie optymalne.
No to jesteśmy zgodni. Tyle że ja nie poszukuję optymalnej struktury bazy, a bardziej zapytania, które przy istniejącej strukturze pozwoli mi wyciągnąć potrzebne mi dane. Głównie dlatego, że projekt jest juz dość rozbudowany i każda, nawet drobna, zmiana struktury powoduje daleko idące modyfikacje kodu, a to pochłania czas i pracę. Dlatego rad bym był, gdyby ktoś znalazł takie rozwiązanie, jakiego ja poszukuję, a nie substytucyjne. Co oczywiście w niczym nie umniejsza Twojej chęci pomocy - powiem Ci więcej - przemyślę tego posta i być może wprowadzę te poprawki, które proponowałeś, jeśli wydadzą mi się lepsze całościowo dla projektu, ale muszę to 15000 razy rozważyć.
Pozdrawiam.
P.S. Ten sklep to tylko przykład, cała aplikacja polega zupełnie na czym innym, dlatego nie sugeruj się do końca tymi kategoriami - bo to działa podobnie jak koszyk, kategorie produktów i użytkownicy którzy je mają, ale jednak inaczej i Twoje rozwiazanie nie bardzo pasuje. Może coś z tego zrobię, jednak wolałbym, gdyby ktoś tutaj niezobowiązująco odpowiedział bezpośrednio na pierwszy post

edit: Przyswoiłem sobie to, co do mnie napisałeś. Nie, nie mogę tak zrobić, bo tabele T, N i G mają zupełnie inne struktury. Fakt, że dla sklepu interentowego właściwości byłyby podobne - każdy obiekt ma cenę, ma jakies inne podobne właściwości, ale moje obiekty T, N i G różnią się od siebie... Dałoby się na to zaradzić w taki sposób, żeby nie było masy pustych pól? A faktycznie pomysł, żeby było tyle tabel ile kategorii jest lipny - tutaj masz rację, po prostu nie miałem lepszego...
edit2: powiedzmy, że mam tak: w tabeli T, N i G mam dwie kolumny wspólne i po dwie, które są indywidualne dla kązdej z tych tabel... Robić jedną tabelę wspólną z ośmioma polami, z których 4 zawsze w każdym rekordzie są puste? Chyba się nie oplaca...
edit3: rozważyłem wszystkie możliwości, wpadłem na pewien pomysł, jak mi się zechce go opisać to będzie edit4 jutro

na razie rozwiązane, choć proszę nie zamykać