Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql]formularz+autouzupełnianie+druk+wykaz zbiorczy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
traczu
mam w głowie mały projekcik który by sie przydał w każdej firmie gdzie jest dużo działów i robią one zamówienia na produkty do zakupu

jestem poczatkujący w php i bazami mysl więc proszę o wyrozumiałość o w miare szczegółowe wyjaśnienie

czy na bazach czy na plikach to mi obojętne

Panel Logowania:
zalogowac się moga tylko konkretne osoby podane przez administratora

po zalogowaniu użytkownik ma formularz w którym są pola:

Data =>automatycznie pobierana np z zegara systemowego niekoniecznie z godziną
Nazwa dzału => to nazwa uzytkownika który się logował w Panelu logowania

Formularz:
pole w które wpisujemy numer produktu
pole w któr wpisujemy nazwe produktu
ilość sztuk

numer i nazwa jeśli zostały wpisane pierwszy raz to żeby automatycznie dodała sie taka pozycja do pazy produktów

czyli jeśli jaki kolwiek użytkownik wpisze choćby sam numer to nazwa pobierze mu sie automatycznie

zapis i druk
zapis - jeśli użytkownik juz raz zatwierdził formularz nie może tego zrobić drógi raz
druk - użytkownik powinien sobie muc wydrukować cały formularz (wersja do druku)

zestawienie:
osobna strona gdzie
jeden użytkownik pod konretnym nikiem moze sprawdzic wszystkei zestawienia i je wydrukować oraz zapisać do pliku xls lub doc

dróga opcja aby każde takie zestawienie było podzielone na miesiace czyli aby można było sobie wybrac np wrzesień i pokazuje sie tabela ze wszystkimi zestawieniami

ps.wiem ze to sporo roboty zwłaszcza jak dla początkujacego dlatego proszę o pomoc specjalistów dobrej woli

najlepiej ten projekcik było by podzielić na etapy tak sobie myślę
pinokiobmx
wlasnie to teraz robie - jak chcesz to pisz do mnie bezposrednio - mozemy sie wymienic kodami - pinokiobmx@wp.pl
isso
Ja powiem tak... widze tu kilka założeniowych błędów... już nie mówiąc o samej idei bo jest Twoja ...

Po 1 - zrobienie tego na plikach bedzie strasznie bez sensu, czaso/pracochłonne

po 2 - co bedzie jak użytkownik wpisze numer od jednego produktu, a nazwe od drugiego ?

po 3 - skad użytkownik wie, jakie ma produkty do wyboru ?

po 4 - jak użytkownik bedzie pamietał numer produktu, ale za każdym razem bedzie wpisywał troche zmienioną nazwę?

a co do samego projektu to nie jest jakoś mocno skomplikowany ;-)

Na poczatek polecam program DBDesigner... gdzie odpowiednio sobie możesz utworzyć bazę danych smile.gif a później ewentualnie ją zapisać jako SQL.

Poza tym - jak oceniasz przydatność takiego skryptu ? - masz firme ;] ? czy poprostu chcesz napisać, żeby napisać? - bo jeżeli tak, to ciężko Ci będzie później znaleźć rzeczy, które są niepotrzebne albo których brakuje ;-) Tak czy inaczej życzę powodzenia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.