zdenerwowało mnie ciągłe powtarzanie kodu (gdy potrzebuje wylistować zawartość w tabelce) więc zrobiłem sobie coś takiego
<?php function drow_table_head() { $verb = '<tr class="'.$arg_list[0].'">'."\n"; { $verb.='<td style="width:'.$arg[0].'px">'.$arg[1].'</td>'."\n"; } $verb.='</tr>'."\n"; return $verb; } function add_table_row() { $verb = '<tr class="'.$arg_list[0].'">'."\n"; { $verb.='<td>'.$arg_list[$i].'</td>'."\n"; } $verb.='</tr>'."\n"; return $verb; } ?>
przykładowe wywołanie
<?php $i=0; $drow= '<table>'; $drow.= drow_table_head('title','30|lp.','150|Login','200|Adres e-mail', '75|','75|'); if(!$sql) { $i++; $drow.= add_table_row($style[$i%2],$i,$user['login'],'<a href="mailto:'.$user['email'].'">'.$user['email'].'</a>','edytuj','usuń'); } $drow.='</table>'; ?>
chciałbym usłyszeć wasz komentarz, nie wiem czy idę w dobrym kierunku bo generalnie pierwszy raz przybrałem taki tok działania. Nie za bardzo jestem przekonany też co do wydajności takiego rozwiązania. Jakiekolwiek sugestie, uwagi mile widziane.