Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] Już na początku problem.. wiersz polecen
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
haryb
Ledwo zainstalowałem FW Symfony i zabrałem się za realizacje tutorialu "pierwszy projekt z symfony" http://www.symfony.pl/dokumentacja/pierwsz...ojekt_z_symfony

A już mam problem. Pokoleji wykonując poleceni z tutorialu dotarłem do miesjca gdzie jest napisane:

"
otwórz linie poleceń wejdź do katalogu sf_sandbox/ i wykonaj polecenie:
$ symfony propel-build-model
"
Mam zainstalowany Symfony pod WinXP na XAMPP.
otwieram wiersza polecen wchodze pokoleji do katalogu który sobie utworzyłem dla Symfony/ i wpisuje ów komende, jednak jakbym nie probował to efekt jest taki że orzymuje różne błedne komunikaty w konsoli typu:
"
Nazwa 'php.exe' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnetrzne lub zewnetrzne program wykonywany lub plik wsadowy"

Co robie nie tak? juz róznie probowałem wpisywac rózna składnia ale cały czas wychodza tego typu bledy.

Czy takie wykonywanie wszystkich tych polecen z wiersza polecen jestkonieczne w Symfony? W innym FW sie z tym nie spotkałem a tutaj na początku taki ZONK który już mnie zrażą - jakimiś zbędnymi kompilacjami, wykonywaniem duzo jakis polecen z wiersza.

pozdro
haryb
mike
Cytat(haryb @ 23.01.2008, 10:54:27 ) *
Mam zainstalowany Symfony pod WinXP na XAMPP.
1. Jak zainstalowałeś Symfony?
2. Wywal XAMPPa i zainstaluj wszystko oddzielnie, normalnie. TRakie gotowe paczki ogłopiają ludzi i stą później takie problemy.

otwieram wiersza polecen wchodze pokoleji do katalogu który sobie utworzyłem dla Symfony/ i wpisuje ów komende, jednak jakbym nie probował to efekt jest taki że orzymuje różne błedne komunikaty w konsoli typu:
"
Nazwa 'php.exe' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnetrzne lub zewnetrzne program wykonywany lub plik wsadowy"

Co robie nie tak? juz róznie probowałem wpisywac rózna składnia ale cały czas wychodza tego typu bledy.
Musisz dodać PHP do ścieżki PATH w systemie, żeby polecneie się odpalało. Ale najepiej zainstaluj PHP i Apacha tradycyjnie a nie jakieś badziewia typu XAMPP.

Czy takie wykonywanie wszystkich tych polecen z wiersza polecen jestkonieczne w Symfony? W innym FW sie z tym nie spotkałem a tutaj na początku taki ZONK który już mnie zrażą - jakimiś zbędnymi kompilacjami, wykonywaniem duzo jakis polecen z wiersza.
Możesz korzystać z Symfony bez linii poleceń ale dużo wydajniej jest jednak znać CLI.
Jeszcze kiedyś będziesz za to dziękował :-)
haryb
Zainstalowałem Symfony - poprzez wrzucenie rozpakowanej paczki z plikacji do nowo utworzonego katalogu w katalogu apache htdocs.
Odpalam strone testową i chodzi wiec chyba wszystko ok.

probowałem także tak jak tojest na oryginalnej stronie z tutorialem
"
$ php symfony propel-build-model
"
ale to samo:(

Cytat
Musisz dodać PHP do ścieżki PATH w systemie, żeby polecneie się odpalało

A dokładnie w jakim pliku sie to dodaje i w jakiej postacji? sciżka maprowadzić do php.exe na apachu ? czy gdzies indziej?

Cytat
Możesz korzystać z Symfony bez linii poleceń ale dużo wydajniej jest jednak znać CLI.

Jakie są plusy i minusy używania tych polecen wykonywanych z wiersza poleceń?

pozdro
haryb
mike
Cytat(haryb @ 23.01.2008, 11:21:04 ) *
Zainstalowałem Symfony - poprzez wrzucenie rozpakowanej paczki z plikacji do nowo utworzonego katalogu w katalogu apache htdocs.
Odpalam strone testową i chodzi wiec chyba wszystko ok.
Posta srodowisku po ludzku a wszystko będzie działać smile.gif
Instalacja frameworka Symfony w systemie Windows

A dokładnie w jakim pliku sie to dodaje i w jakiej postacji? sciżka maprowadzić do php.exe na apachu ? czy gdzies indziej?
Właściwości systemu -> Zaawansowane -> Zmienne środowiskowe

Jakie są plusy i minusy używania tych polecen wykonywanych z wiersza poleceń?
Największy plus to automatyzacja pracy.
haryb
sad.gif
Dodałem nową zmienna srodowiskową do winxp:
nazwa zmiennej systemowej: php
ścieżka: c:\WebServer\xampp2\php\php.exe

I nic nie dało cały czas te same błedy mi wychodzą pod konsola:(
Czy tylko ja mam taki problem z tym poleceniem pod konsola? Bo jakos wiekszość społeczności używa tego FW ale nikt o tym problemie nie pisał wczesniej.

pozdro
haryb
mike
Cytat(haryb @ 23.01.2008, 12:03:30 ) *
I nic nie dało cały czas te same błedy mi wychodzą pod konsola:(
Czy tylko ja mam taki problem z tym poleceniem pod konsola? Bo jakos wiekszość społeczności używa tego FW ale nikt o tym problemie nie pisał wczesniej.
Restart systemu? I ścieżka ma byc dodana do zmiennej Path.
To nie są problemy z frameworkiem tylko ze środowiskiem pracy, dlatego mało osób na to narzeka.
Podstawa dla programisty to środowisko pracy.
haryb
Juz działa:) rozwiązałem to w ten sposób że dopisałem scieszke do pliku symfony.bat zamiast php.exe pełna scieszkę i chodzi:)

oryginalnie jest:
set PHP_COMMAND=php.exe
po zamianie na:
set PHP_COMMAND=c:\WebServer\xampp2\php\php.exe
Działa!!!:)

Dzięki wielkie za pomoc.
I dalej zaczynam działać.
pewnie przy okazji bedzie jeszcze multum pytań:)
Ale kto nei pyta ten... nic nie wie:)

pozdro
haryb

Nie będę tworzył nowego tematutylko tutaj szybciutko zapytam.
Wykonałem ten tutorial - pierwszy projekt -
I nawet nawet to wyglada, troszke faktycznie mocno zagniezdzona struktura, przy kilku modułach można napewno sie niezle zakrecić.
Duża automatyzacja - ale czy nie za bardzo? tzn czy nie jest tak że wszystko trzeba robic wedlug z góry ustalonych reguł? Czy jednak można swobodne modyfikowac, dopisywać klasy , metody swoje?

I najwazniejsze - to w jakis sposób ta moja aplikacje z tutoriala przerobic by korzystała z bazy MySQL a nie jak to jest w tutorialu: Sqlite?
Tak żebym mogł zapisaywac, odczytywac itd dane z bazy MySQL?

pozdro
haryb
destroyerr
W taki oto sposób rodzą się mity na temat symfony tongue.gif Automatyzacja nie jest przesadzona. Można robić wg reguł, które ułatwiają, ale nie jest to konieczne. Można dopisywać klasy i swoje metody.

Co do zmiany bazy to w plikach: database.yml i propel.ini sqlite zamień na mysql i ustaw poprawne dane.

Polecam przed zadawaniem następnych pytań przerobić askeeta i poczytać trochę książkę.
haryb
Cytat
poczytać trochę książkę.

prosze o namiar do książki którą masz na mysli (opisujacą Symfona - Tytuł, autora itd.).

pozdro
haryb
destroyerr
http://www.symfony-project.org/book/1_0/ - po angielsku,
http://trac.symfony-project.com/wiki/Docum.../pl_PL/book/1.0 - część przetłumaczona.
haryb
Dzięki:)

pozdro
haryb
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.