Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] Pętla odczytująca kilka pierwszych najwyższych wartości z kolumny
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
poxrimex
Mam w mysql kolumnę numer użytkownika z liczbami całkowitymi. Jak zrobić pętle, która odczyta 10 największych wartości zaczynając od największej a kończąc na tej o 10 mniejszej?
smietek
Myślę, że chodzi Ci o wyświetlanie 10 ostatnich użytkowników.
To wystarczy wysłać odpowiednie zapytanie, a potem je wyświetlić:
  1. <?php
  2. $zapytanie = "SELECT * FROM users ORDER BY id DESC LIMIT 0,10"; //Zapytanie które pobierze dziesięciu ostatnio dodanych (lub jak wolisz z najwyższym ID) użytkowników
  3. $wynik = mysql_query($zapytanie); //Wysłanie zapytania
  4.  
  5. while ($users = mysql_fetch_array($wynik)){ 
  6. $nick = $user[nick]; //Tutaj ustawiamy dla $nick nazwę użytkownika z bazy danych, tylko zmień $user[nic
    k] na taką nazwę jaką masz nazwę tabeli w MySQL, czyli np. $user[nazwa_usera]
  7. echo $nick . '<br />'; //Wyświetlamy nick
  8. }
  9. ?>

Tak powinno działać, ale nie sprawdzałem
nowotny
Cytat(poxrimex @ 2.02.2008, 18:54:19 ) *
Mam w mysql kolumnę numer użytkownika z liczbami całkowitymi. Jak zrobić pętle, która odczyta 10 największych wartości zaczynając od największej a kończąc na tej o 10 mniejszej?

<Kargul>Gugle i manjuala zamkli...? Ni może byc...</Kargul> tongue.gif

1. <?php
  2. $query='SELECT kolumna_z_numerem_uzytkownika FROM tabela ORDER BY kolumna_z_numerem_uzyt
  3. ownika DESC LIMIT 0,9';
  4. $result = mysql_query($query);
  5.  
  6. while ($row = mysql_fetch_array($result)) {
  7. print_r($row);
  8. }
  9. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.