Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php?] Kodowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
CryWolf
Witam, już kiedyś miałem problem ale nikt z tego forum mi nie pomógł więc piszę od nowa smile.gif
Pisząc w skrypcie php : ąęśćńźż na stronie wyświetla się šę�ćń�ż . Co powinienem zrobić?
Ten tekst (ąęśćńźż) nie jest wyciągany z bazy tylko poprostu wyświetlony Echem.
nowotny
Zapisać plik skryptu w kodowaniu UTF-8... dodać do nagłówka strony informacje o kodowaniu w UTF-8... sprawdzić konfiguracje Apacha i PHP czy czegoś nie psują przypadkiem...
CryWolf
A ten iso-8859-2? Czy to jakaś różnica? Aktualnie mam na apachu ale potem myślę przenieść na normalny serwer. I czy po ustawieniu tego kodowania wyciągane rekordu także będą przekodowywane, że będzie normalne ą,ę itp?
sticker
kodowanie pliku i header muszą sie zgadzać latin 2 jest polskim kodowaniem, jednak teraz wszyscy przerzucają sie na utf8
CryWolf
Czyli:
-Ustawić plik na utf-8
-Dać headera utf-8
To wszystko zeby i napisy z pozycji skryptu i te wyciagane z bazy byly normalne (ąęźńćś) ?
1010
Cytat(sticker @ 3.02.2008, 15:33:11 ) *
kodowanie pliku i header muszą sie zgadzać latin 2 jest polskim kodowaniem, jednak teraz wszyscy przerzucają sie na utf8

A ja tam się nie przestawiłem na utf.

Jeżeli nie wiesz jak zamienic kodowanie w pliku to polecam program Notatnik SP. Otwierasz plik. Naciszasz F11 i zapisujesz... Potem tylko do head dodajesz:

Kod
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.