Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mod_rewrite] Przekierowanie z głównego pliku na jego zmienną
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
poxrimex
Mam stronę domena.pl/index.php a chcem żeby po wpisaniu domena.pl ładował się plik domena.pl/index.php?id=1. Jak to zrobić?

Najlepiej za pomocą mod rewrite
webdice
A po co mod_rewrite? W pliku index.php na samym początku umieść:

1. <?php
  2. header ('location: index.php?id=1');
  3. ?>
poxrimex
Tylko wiesz co tutaj jest problem bo to jest stronka gdzie mysql pobiera ze zmiennej url get adres i tutaj w pliku by nie pasowało. Mi tylko chodzi o pierwszą stronkę która pojawia się po wpisaniu adresu url, gdyż gdyby to nie była strona główna to problemu by nie było, ale jako że jest to strona główna to jest problem.
webdice
  1. <?php
  2. if (empty ($_GET['id']))
  3. {
  4. header ('location: index.php?id=1');
  5. }
  6. ?>

Jeśli zostanie wywołana funkcja header" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual to kod poniżej się nie wykona.
poxrimex
hehe nie koniecznie ten skrypt jest dobry, ale pętla i zastosowanie dobre smile.gif
przyda się ;p

mi chodzi o to że mam skrypt, który pobiera id z adresu url

i poźniej to może być kłopot przy odczytywaniu zmiennej w przypadku głównego pliku.
Dlatego tak mi zależy żeby od razu po wpisaniu domena.pl włączał się adres domena.pl/index.php?id=1

smile.gif
webdice
Nie rozumiem o co Ci chodzi z tą pętlą. Przekierowanie nastąpi tylko jeśli zmienna ID będzie pusta. W innym wypadku skrypt pominie przekierowanie.

P.S. Widzę że coraz częściej praktykuje się na forum usuwanie ostatniego postu i pisanie go na nowo aby podpić jego wysokość na liście tematów.
poxrimex
chodzi o to by domyślną stroną która się ładuje była strona index.php ze zmienną 1
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.