Witam serdecznie wszystkich Specjalistów!
Od ponad doby przekopuję całe forum w poszukiwaniu rozwiązania ale nie trafiłem na taki problem - otóż on:
jest sobie serwis (przykładowo): www.mojastrona.pl
na tym serwisie fizyczny plik www.mojastrona.pl/page1.php - który to jest wysoko pozycjonowany przez Google
Jak pokierować plikiem .htaccess wykorzystując mod_rewrite aby wpisując nowo promowany link np. www.mojastrona.pl/start.html[/b] (fizycznie nie ma takiego pliku na serwerze) - ładował się rzeczywiście ten (wysoko pozycjonowanyw Google) plik [b]page1.php mimo, że na przeglądarce odwiedzający nadal widzi wpisany czy kliknięty gdzieś w sieci adres www.mojastrona.pl/start.html ?...
A jednocześnie, jeśli ktoś gdzieś napotka w sieci jeszcze stary link o postaci: www.mojastrona.pl/page1.php - aby załadowała mu się zawartość tego pliku ale na jego stronie pojawił się już link do nowego, promowanego i łatwiejszego adresu tj. www.mojastrona.pl/start.html - przy okazji, pasowałoby wówczas zapodać chyba RewriteRule z opcją [R=301] celem przekazania, iż stary adres już nie działa i został przeniesiony na nowy tj. www.mojastrona.pl/start.html (fizycznie takiego pliku nie ma).
Stworzyłem plik .htaccess o treści:
RewriteEngine On
RewriteRule ^start\.html$ http://www.mojastrona.pl/page1.php [L] (tutaj załaduje się plik page1.php a na stronie nadal wyświetla się stary adres - to jest jeszcze OK)
RewriteRule ^page1\.php$ http://www.mojastrona.pl/start.html [R=301,L]
ale niestety wszystko się zapętla (co jest chyba przy takim zapisie nawet logiczne).
Nie mam pojęcia, jak z tej pętli wyskoczyć bo jednocześnie mogą napływać wywołania i starego (fizycznie istniejącego) pliku page1.php i nowego start.html, którego w rzeczywistości na serwerze nie ma i .htaccess jedynie przekierowuje go na ten ukryty, fizycznie istniejący.
Czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji?
Domysłam się, że najłatwiej byłoby pozmieniać nazwy plików typu page1.php na już te nowe typu start.html ale problem w tym, że cały serwis jest zarządzany przez SiteBuilder'a, który uparcie po każdej zmianie zawartości, wszystko pcha od początku na pliki typu page1.php i tego nie mam jak zmienić.
Z góry baaardzo dziękuję każdemu za pomoc!