Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Nie potrafie dodawać danych do bazy mysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
conix
Witam,
Mam problem, czytałem już mase kursów i stosowałem sie do nich, ale to nic nie daje. Oto przykładowa funkcja:
  1. <?php
  2. mysql_connect('localhost', 'root' , 'krasnal');
  3. mysql_select_db("newsy");
  4. $query = mysql_query("insert into artykuly values(' ', '$tresc', now(), '$tytul', )");
  5. ?>

Powinna dodawac najpierw kolejne id, potem tresc, potem powinna wrzucac date a na koncu tytul. Nie robi tego, nie wrzuca nic. Oczywiscie formularz w htmlu jest i jest na 100% dobry. Co jest nie tak z ta funkcja? Prosze o dokladne wyjasnienei jak sie wrzuca dane do mysql.
Pozdrawiam,
conix
nospor
no ale poco ten przecienk na koncu?
Pozatym jako osoba pocatkujaca uzywaj mysql_error() by sie dowiedziec jaki jest blad:
  1. <?php
  2. $query = mysql_query("insert into artykuly values(null, '$tresc', now(), '$tytul')") or die(mysql_error());
  3. ?>
potreb
  1. <?php
  2. $tresc = $_POST['tresc'];
  3. $tytul = $_POST['tytul'];
  4. $query = mysql_query("insert into artykuly values(' ', '$tresc', now(), '$tytul')") or die (mysql_error());
  5. ?>
conix
Cholerny przecinek.
Co robia te dwie linijki:
  1. <?php
  2. $tresc = $_POST['tresc'];
  3. $tytul = $_POST['tytul'];
  4. ?>

questionmark.gif

A i jescze jedno pytanie, nie bede zakladac nowego tematu bo moze wiecie. Jak zrobic kodowanie hasel? Zeby w bazie nie pisalo: haslo tylko jakis ciag znakow nie do rozszyfrowania.
Pozdrawiam,
conix
nospor
Cytat
Jak zrobic kodowanie hasel? Zeby w bazie nie pisalo: haslo tylko jakis ciag znakow nie do rozszyfrowania.
Uzyj funkcji do hashowania: md5(), sha1(),... wiele innych
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.