Witam
Problem, z tego co widziałem, poruszany już tu i ówdzie był, ale nigdzie jego rozwiązanie nie było zgodne z tym czego bym się spodziewał. Sprawa ma się następująco:
Potrzebuję w PHP wygenerować dokument MS Word. Wiem, że niektórzy na samo brzmienie tego hasła dostają gęsiej skórki, ale w moim przypadku to jedyne słuszne rozwiązanie (chyba, że ktoś mnie oświeci). Wybór formatu motywuję głównie: możliwością edycji, oraz możliwością zagnieżdżenia grafiki wewnątrz (tak, tak - rtf też to oferuje, ale niestety bez kompresji, a średnio mi się podobają pliki z kilkoma linijkami sformatowanego tekstu, czterema obrazkami, a całość o wdzięcznym rozmiarze 6MB - na przykład). Względnie mógłby to być Word'owski xml, który także spełnia powyższe wymogi, ale nie jest tak bardzo kompatybilny wstecz. Poza tym, nigdzie nie znalazłem jakiejś klasy, która byłaby w stanie zagnieździć obrazek wewnątrz xml'a
Na dzień dzisiejszy sprawę rozwiązałem stosując XML, ale obrazki word musi pobierać sobie już z serwera, a co za tym idzie - word musi być przepuszczony na firewall'u, no i komputer musi być online.
Powiecie - COM - obawiam się, że też odpada, bo serwer jest linuksowy.
Rozważałem jeszcze opcję odpalenia drugiego - windows'owego serwera, który zajmowałby się tą konwersją właśnie poprzez COM. I wtedy przekzywać dane ze skryptu na jednym serwerze, do tego na drugim... ale czy to nie jest zbyt zawiłe rozwiązanie?
Jeżeli nic nie wymyślimy, to chyba zdecyduję się na spędzenie kilku nocy z RFC XML'a dla Word'a i spróbuję przygotować jakąś klasę, która byłaby w stanie to fanie obsłużyć.
Pozdrawiam!