Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z komentarzami
Forum PHP.pl > Forum > PHP
gatto
  1. <?php
  2. $plik = "db.txt";
  3. $dane = file($plik); /* pobieram dane z pliku i zapisuje do tablicy (linia = rekord) */
  4.  
  5. for($i=0;$i<count($dane);$i++) { /* przeszukuję tablicę */
  6. list($nick[$i], $komentarz[$i]) = explode(" || ", $dane[$i]);
  7.  /* dziele linię na tablicę i zapisuje dane do odpowiednich zmienncyh */
  8. }
  9.  
  10. for($i=0;$i<count($imie);$i++) /* przeszukuję tablicę */
  11. echo "<strong>".$nick[$i]."</strong> ".$komentarz[$i]."<br /><br />";
  12.  /* wyświetlam dane */
  13.  
  14. ?>

jak zrobić aby komentarze były posortowane od najstarszego do najmłodszego od dołu do góry a nie odwrotnie czyli najstarszy komentarz będzie na samym dole
i w pliku dodawania jest obszar tekstowy czyli textarea i gdy tam się wciśnie enter to napis po wciśnięciu enter jest pogrubiony tak jak nick i nie wiem też co z tym zrobić
czyli:
nick
jakiś tam komentarz (enter)
i dalszy komentarz a ten dalszy komentarz powinien być dalej jako normalny tekst
marcinlenkowski
Ja to bym na twoim miejscu (jeśli masz taką możliwość) korzystał z bazy danych... Tam wystarczy napisać ODER BY `[np.]id` DESC tongue.gif
gatto
Cytat(marcinlenkowski @ 2.03.2008, 19:42:38 ) *
Ja to bym na twoim miejscu (jeśli masz taką możliwość) korzystał z bazy danych... Tam wystarczy napisać ODER BY `[np.]id` DESC tongue.gif

No tylko jak a kursu nigdzie nie widziałem
marcinlenkowski
No wiesz, jest wiele książek. Prawdę mówiąc mi się też nie chciało czytać za wiele i skorzystałem ze strony webmade.org
webdice
  1. <?php
  2. $dane = array_reverse (file ($plik));
  3. ?>
gatto
Cytat(marcinlenkowski @ 2.03.2008, 19:53:30 ) *
No wiesz, jest wiele książek. Prawdę mówiąc mi się też nie chciało czytać za wiele i skorzystałem ze strony webmade.org

eee ok ale na tym etapie bym wolał zrobić na plikach txt bo z mysql to będzie na pewno problem
np. z chmodami
webdice
Cytat(gatto @ 2.03.2008, 20:22:10 ) *
eee ok ale na tym etapie bym wolał zrobić na plikach txt bo z mysql to będzie na pewno problem
np. z chmodami

Problemy z chmod'ami to na plikach możesz mieć, nie na bazie.
gatto
Cytat(webdicepl @ 2.03.2008, 20:23:08 ) *
Problemy z chmod'ami to na plikach możesz mieć, nie na bazie.

wiem tylko chodziło mi o pliki poza tym jesze nie widziałem dobrego kursu gdzie by było wszystko napisane tak aby na 100% działało bo zawsze gdzieś będzie błąd w pliku php albo mysql albo na serwerze ;>

Edit:
Dobra to teraz nie wiem co jest z tym jak się wciśnie enter

Dobra problem już sam rozwiązałem
PS: temat można już zamknąć
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.