Cytat
1. Czy warto mieć jeden plik z wszystkimi funkcjami czy lepiej sobie podzielić na mniejsze pliki(każda funksja to plik) i używać include ?
Jak to niewielkie funkcje to nie. Ja dzielę kod na mniejsze pliki, ale nie w przypadku funkcji, a klas. Każda klasa ma swój plik, przez to jest porządek i mogę np. szybko poprawić templates_class.php

Pamiętaj, że zbyt wiele include po prostu spowalnia kod (zaobserwowałem).
Cytat
2. Jakie są metody wydajniejszego pisania kodu ? przeglądałem google znalazłęm ciekawe artykuły dotyczące używania switch zamist elseif itp ale czy możecie się podzielić własnymi radami?
Oj... wiele tych rzeczy. Optymalizować zapytania do mysql'a, starać się używać gotowych funkcji zamiast pisać własne - mniej wydajne do tych samych celów. Stosować ' zamiast "" tam gdzie się da, unikać wielokrotnego wywołania jednej funkcji w pętli, kiedy nie jest to konieczne, np. zamiast:
<?php
for ($i=0; $i<count($array); $i++) {
?>
zrobić
<?php
for ($i=0
, $b=count($file); $i<$b; $i++) { ?>
Cytat
3. Jak sobie poradzić z wieloma zapytaniami do bazy?
Cachowanie zapytań

Pełno o tym na forum.
Cytat
4. Czy pócz webcaching istnieją inne metody przyszpieszania wyświetlania stron i zdejmowania obciązenia z serwera?
Ja stosuję np. gzipa, który przyspiesza przesyłanie strony do przeglądarki i jednocześnie zmniejsza transfer od serwera