mam plik w ktorym jest laczenie sie z baza, wybieranie itd. itd. wszysto co do bazy, ten plik includuje do pliku który obrabia wszystko itd itd a ten plik jest includowany przez index
więc jest coś takiego:
index <? <!-- menu logo i inne badziewia tutaj --> if(empty($page) || $page == index ){ include "./inc/index.php"; } //nie mowcie ze to malo bezpieczne bo to skrocony przyklad) else{ include "./inc/".$page; } <!--stopka i inne bajerki--> ?> ./inc/index.php <? cos tam cos tam cos tam $dobre = include('./db.inc.php'); if($dobre != 0){ return; } obrabianie wynikow itd itd itd ?> db.inc.php <? rozne rzeczy zwiazne z baza np. mysql_connect($config['db']['host'],$config['db']['user'],$config['db']['pass']) or return "wyczerpujacy opis, ok. 500znakow"; cos tam cos tam cos tam cos tam na koncu pliku: $errors = 0; return $errors; ?>
i teraz troszke wytlumaczę.... załóżmy że w db.inc.php bedzie zle haslo do bazy albo coś takiego... wtedy jeśli bym dał "or exit( "wyczerpujacy opis, ok. 500znakow");" to by zakonczylo cały skrypt i ucielo wszystko co znajduje sie za bledem(stopke itd) więc daje "or return[..]" dzięki czemu w następnej funkcji(np. mysql_query) nie wywali błędu a skrypt się dalej będzie wykonywać tylko zakonczy wykonywanie includowanego pliku
ale powtarzac przy kazdej funkcji opis który jest długi troche nie wygodnie więc chciałem to wsadzić do funkcji np. blad ktora sprawi ze -- kazdy czytajacy mysli "po co tak jak mozna inaczej" - bo jestem uparty a chce się czegoś dowiedzieć na ten temat:) chce byście mnie do kształcili w temacie - w temacie funkcji return -- ale jeśli bym w funkcji dał return to funkcja sie zakonczy a skrypt includowany nie...
no i tlumaczę dalej... ./inc/index.php sprawdza czy wystapil blad w includowanym pliku jesli tak to przerywa też siebie;]
dziala to tak(jeśli wystąpi błąd)
db.inc.php zamyka samą siebie --> ./inc/index.php po wywaleniu errora zamyka siebie -->index.php się wysyla
gdy bym nie dał jak chce to by to wyglądało tak:
db.inc.php wywala blad nr. 1 potem nr 2 potem nr 3 itd. itd. co chwile dając taki sam error --> ./inc/index.php wywala errory bo db.inc.php coś miało mu "dać" --> index.php leci do przeglądarki
i tu wkoncu pytanie ktore juz raz zadałem w tym temacie jak w funkcji `y` wywolanej w pliku `x` includowanego przez `z` zakonczyc wywolywanie pliku `x` nie konczac wywolywania pliku `z`??
ufff takie krotkie pytanie a taki dlugi opis:P
Pozdrawiam:)