Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Walki botów w php.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
joshua
Nie wiedziałem gdzie to wrzucić, więc wrzuciłem ten pomysł tu.

Mam pewien pomysł, lecz potrzebuje on publicznej aprobaty. Chodzi mi o stworzenie bota w php, i przy wykorzystaniu paru języków(min. php, js, może mysql, cookie) stworzyć wirtualne wojny.

Przykład:
skrypt łączy się przez ftp'a na konto(podane przez sądziego) i urchamia skryp startujący w przeglądarce,
następnie przy pomocy wcześniej ustalonych funkcji i zasad gry napisć skrypt, który reagował by na działanie drugiego skryptu(wysłanego przez drugiego użytkownika). Powiedzmy, że sędzia stworzyłby plik tekstowy z planszą do gry, ustaliłby graczom mejsca startowe(podane np. kolumna i wiersz) a następnie uruchomił jak inni gracze strone, która pobierała by dane z pliku planszy, z pliku stworzonym przez boty, i odświeżała by skrypty(np. co 2 sekundy).

Wiem, że to trochę zawiłe, lecz przy pracy paru osób i odpowiednim rozpracowaniu mogłoby dojc do skutku.
Narazie jestem nastawiony na sceptyczne podejście do pomysłu przez inne osoby, więc komentarze miłe i nie miłe będą tak samo czytane i na każde postaram się odpowiedzieć.

Za chwilke wrzuce sposób graficzny w jaki chę to stworzyć...
-----------------------------------------------------------------------
---------------- EDIT ------------------------------------------------
Oto plik graf. ktory moze troche rozjasni.
http://kubus.rulez.pl/~joshua/zasady.gif

Sama walka polegałaby na reakcji i kontrreakcji drugiego bota.
Powiedzmy, pierwszy bot podchodzi i wysyla zapytanie o imie(simple smile.gif )
natomiast drugi zaprogramowany jest agresywnie i automatycznie wysyla zmienną do drugiego o uderzeniu. Drugi jeśli jest tak ustawiony odpowiada uderzeniem, lub uruchamia system obronny. Wszystko mozna ustalic, lecz potrzebne są osoby, które będą tym zainteresowane.

Nie chodzi mi o samą fabułe, lecz o programowanie botów, jest to bardzo interesujące zadanie. Zachęciło nie to przez pisanie botów do irca w php. Teraz chciałbym zrobic coś z innymi, co mogłoby napędzać tłumy smile.gif
CyklOP
Na czym polegałaby sama walka? smile.gif

Aby to mialo jakikolwiek sens trzeba by wymyslic jakas fabule i zrobic to przynajmniej w miare rozbudowane... ale za to mogloby cos ciekawego wtenczas wyjsc smile.gif
Seth
Dobry pomysl smile.gif
W .NET'cie jest cos takiego jak terrarnium - wirtualny ekosystem ( http://www.windowsforms.net/default.aspx?t...ndex=6&tabId=42 ) ale mozna to tak jak proponujesz nieco zmienic i stworzyc jakas gre, a czynnikiem, ktory by decydowal o wygraniebylo by po czesci np szczescie (jakis randomowy mechanizm) + uzyty algorytm.

Mnie sie podoba ten pomysl, jezeli tylko cos sie ruszy w tej kwesti to daj znac smile.gif
adwol
Przypomina mi to troche stare dobre core wars tylko, że tam pisało się w pseudo-assemblerze. winksmiley.jpg
joshua
Sprawdziłem terrarnium, rzeczywiście pomysł dobry i w miare pasujący do mojego.

Jednak tam mechanizm jest bardzo rozbudowany, i ma w sobie jakiś cel, a ja chciałem tylko stworzyć mechanizm walki, w którym każdy mógłby wystawić swojego bota przeciwko innym. Tak jak powiedział adwol, bardziej by to było stare dobre core wars niż masowa chodowla żyjątek smile.gif.

Ale można by było rozbudować ten mechanizm o dodatkowe funkcje do obsługi wirtualnych żyć smile.gif (chociaż będzie to trudne od strony technicznej, wiadomo php nie ma tak rozbudowanych funkcji), jestem dobrej myśli.

W najbliższym czasie podam adres pod jakim będzie powstawał projekt.
Dagger
Dajcie znac jak by cos bylo robione... cos takiego przydalo by sie na potrzeby mojej gierki ;-)
Autora pomyslu prosze o kontakt na maila... to wyjasne szczegoly. Moze to odpowiednie bylo by zastosowanie ;-)
spenalzo
Musze powiedzieć, że od kiedy z php-IRC-Bot Wars winksmiley.jpg nic nie wyszło zaczałem myśleć nad czymś takim w ogóle. Mam pare ciekawych pomysłów ale musze je spisać, i zastanowić się czy da się takie coś w ogóle zrobić - i dam znać.
Seth
Cytat
Musze powiedzieć, że od kiedy z php-IRC-Bot Wars winksmiley.jpg nic nie wyszło

Jak to... przeciez moj bot caly czas czeka na Twojego na DalNet'cie ;>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.