Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] Order by rand()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Fishu
Mam pewien problem, ponieważ próbuje zrobić 'rotator' w ajax i php który wyciąga rekordy z mysql. Na webservie działa mi wszystko bez problemów, a na serwerze, jak wyciągam losowe rekordy z bazy to zwraca mi ciągle te same. W AJAX'ie ustawiłem, żeby funkcję która otwiera i wyświetla plik php się otwierała co 10 sekund. No i wszystko jest ok, funkcja jest otwierana co 10 sekund, ale rekord jest ciągle ten sam. Kod PHP:
  1. <?php
  2. $query=mysql_fetch_array(mysql_query("select * from baner_news order by rand() limit 1"));
  3. echo $query[tresc];
  4. ?>

I jak mówiłem na webserv'ie mi wszystko działa, a nawet po odświeżeniu strony na normalnym serwerze ciągle wyświetla ten sam rekord. Proszę o pomoc.
mokry
A nie masz przypadkiem na serwerze zewnętrznym w MySQL tylko jednego rekordu?
Fishu
No coś ty, aż taki głupi to ja nie jestem, jest 5 rekordów w bazie, i właśnie nie wiem dlaczego jest taki błąd, tutaj macie linka: http://www.wirtualnezory.pl/
KCG
No jak dla mnie to działa smile.gif (w sensie zmieniają się obrazki)
Fishu
no jakoś mi się odświeża co 10 sekund, a zmieniają się co 15-30 minut więc nikt nie będzie czekał tyle czasu na stronie głównej żeby zobaczyć jaki będzie następny obrazek co nie ? Aha, sorrki obrazki się zmieniają, bo teraz włączyłem na FF, ale na operze się zmieniają tylko co 15-30 minut. A można coś poradzić na opere ?
nospor
Najnormalniej w swiecie masz włączone cacheowanie w przeglądarce.

Jesli chcesz to ominac to nadawaj obrazkom inne nazwy
pest
I zrób coś, żeby obrazek nie powodował skakania tekstu, bo by mnie szlag trafił jakbym przeglądał stronę i co chwila mi podskakuje tekst bo obrazek się zmienia.

Zrób diva, albo coś o stałych rozmiarach w który jest wpisany obrazek, żeby tekst nie zmieniał położenia.
Fishu
Wiem, zrobiłem diva o stałych wymiarach ale to nie wygląda samcznie, nie jest to moja strona, ja tylko wykonuje dla niej takie niektóre skrypciki. Już napisałem administratorowi, żeby coś zrobił z tymi obrazkami.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.