Qbexus
11.03.2008, 09:12:20
Witam
Zmieniłem na dedyku php4 na php 5.1.6 i skrypty które smigały przestały śmigać przeważnie nie widzą plików które są i to znajdują się w tym samym katalogu. Dzieje się to przy odpalaniu z crona i przy odpalaniu z basha. np "nohup php artguest2.php > ~/qbatest/bash/artgues2.txt &" co może być innego w php5 że przestało to działać? skrypt się odpala ale w pliku artgues2.txt jest zapisane że nie mógł otwożyć plików przez file(); to znaczy komunikuje że nie ma takiego pliku ?
Roly
11.03.2008, 12:39:39
Pewnie masz problem z katalogiem bieżącym skryptu. Spróbuj wstawić w file() bezwzględną ścieżkę do tego pliku i powinno zadziałać.
Qbexus
11.03.2008, 19:40:04
Trochę się może nieprecyzyjnie wyraziłem. Owszem jak się poda scieżkę bezwzględną to działają jak sie je odpala z basha ale z tego samego folderu to też działają ale jak już jest polecenie ctona to nie. Podawanie dokładnej ścieżki jest dość uciążliwe a i przenośność kodu żadna. Tym bardziej ze przed upgrade php było wszystko ok. Może nowa instalacja coś naryła w php.ini może ktoś już się spotkał z takim problemem i wie jak to przywrócić do pierwotnego stanu?
Roly
11.03.2008, 21:22:48
A jak często przenosisz ten skrypt ze zmiana ścieżki jest taka uciążliwa?! Generalnie możesz zmienić jeszcze za pomocą chdir() katalog bieżący np na swój katalog domowy i odwoływać się już względnie do plików wewnątrz skryptu. Wyjściem może być jeszcze napisanie skryptu który sprawdzi z jakiego katalogu jest uruchamiany skrypt pod kontrolą cron-a i zmodyfikowanie odpowiednio skryptu.
Qbexus
11.03.2008, 21:32:12
Niestety często. A co jest przyczyna takiego działania ? Nie można tego gdzieś w konfiguracji php ustawic? Zresztą nie tylko o ten skrypt chodzi ale o całą mase które przestały działać po upgrade który niestety też był niezbędny z innych względów.
darecki
12.03.2008, 10:16:22
A spróbuj może ustawić w głównym pliku skryptu ścieżki za pomocą:
set_include_path" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manualP.S. Kiedyś miałem podobny problem na własnym lokalnym serwerze pod Fedora i takie rozwiązanie pomogło.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.