Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql][php] Powiadomienia
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
poxrimex
Może macie jakieś pomysły jak to zrobić?

mam bazę 1000 użytkowników, każdy z nich może posiadać znajomych zresztą tak jak na tym forum. Każdy użytkownik może też pisać komentarze innym użytkownikom. CHciałbym zrobić tzw. "powiadomienia", tzn gdy mój znajomy doda komentarz jakieś osobie u mnie wyświetla się taka informacja. Ogołnie pytanie brzmi: "Jaka architektura bazy danych i inne propozycję na powiadomienia?"

Pozdrawiam
marcio
Moze cos takiego jak system pw??Tzn mniej wiecej taka idea
poxrimex
pw odbywa się pomiędzy dwoma użytkownikami, a powiadomienia informują o czynach wszystkich użytkowników ( w tym przypadku znajomych). Co jak ich będzie 400?
vtuner
No dobra, ale chyba 400 osób na raz nie komentuje innych użytkowników. (Chyba, że masz kilku milionowy serwis z ogromną oglądalnością, ale to już inna bajka).
poxrimex
ale mi chodzi jak to rozegrać powiadomienia ogółnie gdy ktoś ze znajomych np doda nowy avatar
vtuner
A jaki typ powiadomień. Za pomocą e-maila, czy wewnętrznego systemu prywatnych wiadomości (jeżeli masz)?

Jeżeli e-mail to wysyłasz e-maila.
Jeżeli prywatne wiadomości to po prostu wysyłasz do odpowiedniego użytkownika prywatną wiadomość z odpowiednią treścią.
bartg
Mu chodzi o to, że jak twój znajomy doda komentarz innemu znajomemu u siebie to wyświetla mu sie jakieś info. Sprawdzanie za kazdym razem tylu powiązań było by troche nie optymalne. Tych znajomych chyba nie duzo ludzie mająquestionmark.gif Bo jeśli tak to podczas dodawania komenta bym zapisywał o nim info w mniejsze tabeli:
|id_user_ktory_dodal|id_komu_dodal|id_komm|
Potem w tabeli users zapisywałbym zserializowaną tablice z id'kami tych komentarzy żeby wiedzieć czy o nich powiadamiać czy nie.

Stosuje ten system do oznaczania czytanych postów ;p
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.