Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Wyswietlenie dokumentu txt na stronie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
adiscan
Czy jest możliwa modyfikacja treści pewnego fragmentu na stronie poprzez odczytanie jej z osobnego pliku np. txt?

Chodzi mi o to że mam na stronie glownej taką rubryke co raz na jakiś czas bedzie trzeba w niej zmienić opis i nie chciałbym za każdym razem edytować jej. Chciałbym napisać treść w osobnym pliku txt i zastąpić poprzednią istniejącą na stronie! Fajnie gdyby to było możliwe poprzez upload z poziomu php bez konieczności wchodzenia na ftpa ! Bede wdzieczny za pomoc !

A i tak jeszcze na marginesie. Jak zrobić zeby w formularzu był przesyłany sfrormatowany tekst! Chodzi mi o to żeby tener oznaczał przejscie do nowej linii itp a nie jeden ciąg znaków.

Z góry wielkie dzieki za pomoc !

Pozdrawiam,
mokry
Nikt tutaj nie napisze Ci gotowca.
Jeśli chcesz coś wstawić na stronę z innego pliku poczytaj o include();
Dodatkowo jeśli chcesz edytować treść za pomocą przeglądarki a nie ftp t znajdż sobie w sieci przykłady w sieci (jest ich pełno).
Chcesz aby tekst przechodził do nowej lini przy wciśnięciu klawisza Enter? Poczytaj nl2br(); lub uzyj edytora WYSIWYG (np. FCKEditor, TinyMCE, ...)
adiscan
Cytat(mokry @ 13.03.2008, 11:52:34 ) *
Nikt tutaj nie napisze Ci gotowca.

Nie chce gotowca tylko małego naprowadzenia! Za include() dzieki! Już co nieco wiem na ten temat.

Cytat(mokry @ 13.03.2008, 11:52:34 ) *
Dodatkowo jeśli chcesz edytować treść za pomocą przeglądarki a nie ftp t znajdż sobie w sieci przykłady w sieci (jest ich pełno).

Oki nie ma sprawy, ale nie wiem jak to nazwać ! Edycja strony za pomocą przeglądarki? Jak to fachowo nazwac?
PawelC
Cytat
Oki nie ma sprawy, ale nie wiem jak to nazwać ! Edycja strony za pomocą przeglądarki? Jak to fachowo nazwac?

mokry zapewne miał na myśli wczytanie zawartości pliku tekstowego do pola textarea w formularzu, dlatego napisał że za pomocą przeglądarki. Poczytaj sobie o odczytywaniu z plików tekstowych. A co do tego formatowania jeżeli chcesz aby naciśnięcie entera było znakiem nowej lini i żeby tak zapisał w bazie to użyj do tego: nl2br()
mokry
Poo(google)ądaj sobie:

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=ed...+Google&lr=
adiscan
z tym formatowaniem sobie już poradziłem dzieki nl2br();
a o odczytywaniu z plikow tekstowych - własnie czytam sobie o tym !
Dzieki za pomoc i naprowadzenie ! guitar.gif
offtopic.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.