Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] prywatne skrzynki wiadomosci
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
blokern
Witajcie,
nie wiem zupelnie jak sie do tego zabrac a i ciezko mi google oto zapytac bo nie wiem jak formułowac moje zapytanie w trzech slowach...

mam serwis w ktorym sa osoby szukajace pracy i osoby ktore szukaja pracownikow i zalezy mi na tym zeby kazdy user mial swoja skrzynke wiadomosci w ktorej moglby odbierac wysylac i usuwac wiadomosci - dokladnie tak samo jak ma goldenline.pl

oczywiscie nie chodzi o gotowy skrypt czy tez pisanie kodu na forum - tylko o wskazowki...
czego szukac ?
jak powiazac tabele wiadomosci z ID uzytkownika i jak wiadomosci opisac zeby bylo wiadomo ze user_id=1 wyslal do user_id=5 wiadomosc ?

prosba o pomoc i naprowadzenie mnei na odpowiednia sciezke 

pozdrawiam
Łukasz
Kicok
Kod
+-----------------+--------------+---------------+---------+---------+-----------------+------------------+-------------------+
|  id_wiadomosci  |  id_nadawcy  |  id_odbiorcy  |  temat  |  tresc  |  data_wyslania  |  status_nadawca  |  status_odbiorca  |
+-----------------+--------------+---------------+---------+---------+-----------------+------------------+-------------------+
|                 |              |               |         |         |                 |                  |                   |

status:
0 - usunięta
1 - nowa ( nieprzeczytana / niedostarczona )
2 - stara ( przeczytana / dostarczona )

Okresowo usuwasz wiadomości, w których ( status_nadawca = 0 ) AND ( status_odbiorca = 0 )
Odbiorcy wyświetlasz wiadomości, w których ( id_odbiorcy = $odbiorca ) AND ( status_odbiorca != 0 ) i w zależności od wartości w status_odbiorca oznaczasz ją jako nieprzeczytaną/przeczytaną
Nadawcy wyświetlasz wiadomości, w których ( id_nadawcy = $nadawca ) AND ( status_nadawca != 0 ) i w zależności od wartości w stratus_nadawca pozwalasz/nie pozwalasz na dokonanie edycji wiadomości

Oczywiście to tylko prosty przykład.
blokern
hm sie udalo zrobic...
teraz jeszcze podpowiedz mi prosze jak mozesz bo narazie mam skrzynke hm ogolna taka do ktorej kazdy moze miec dostep zmieniajac jedynie ID w odbierz.php?id_wiadomosci=1 
w jaki sposob moge zabezpieczyc ze tylko user_id = 2 moze ogladac wiadomosci dla id_wiadomosci=1,4,7

pozdrawiam
PawelC
to jak będziesz pobierał wiadomości z bazy to zrób warunek where id='$id', a zmienną id pobierzesz z linka
Kicok
Po zalogowaniu zapisz ID użytkownika w $_SESSION['ID'] i wyświetlaj tylko te wiadomości, których id nadawcy lub id odbiorcy == $_SESSION['ID']
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.