Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html/php/sql]wiele inputów i wysyłanie do bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wert1
witam mam takii problemik:
pętla while generuje mi inputy i wypluwa danymi z bazy
wszystko dobrze działa ale jak to zpowrotem wysłas do bazy questionmark.gif
prosze o pomoc

moj kod =
  1. <?php
  2.  
  3. nie ma :P
  4. ?>
Cienki1980
Na samym początku popełniłeś błąd bo wszystkie inputy nazywają się tak samo. Czyli po przesłaniu formularzem dostaniesz tylko jedną wartość .. tę ostatnią.
Zamiast takiego zapisu zrób tablicę czyli coś na wzór:
  1. <?php
  2. echo '<input type="text" name="haslo['.$row['id'].']" value="'.$row['password'].'" />';
  3. ?>
wert1
Cienki1980 dzięki ale jak to zrobić żeby do odpowiedniej tabeli odpowiedni input zrobić questionmark.gif

(jak już sie temat rozwiaze to dam ci pomógl )

questionmark.gif
Cienki1980
Cytat(wert1 @ 15.03.2008, 09:28:01 ) *
Cienki1980 dzięki ale jak to zrobić żeby do odpowiedniej tabeli odpowiedni input zrobić questionmark.gif

(jak już sie temat rozwiaze to dam ci pomógl )

questionmark.gif

Hmm nie rozumiem o co chodzi z "odpowiednim inputem do odpowiedniej tabeli" ... rozwiń trochę tę myśl biggrin.gif
wert1
mam np. 3 inputy w ktore wczytały się 3 rózne waartosici z 3 róznych wierszów z tabeli

i teraz jak zaktalizuje wartosci w tych imputach to je chce zpowrotem wysłac do bazy

niestety inputy muszą byc w while i nie wiem jak to wysłac za pomocą

1. <input type="submit" name="submit" value="Prześlij" />
Cienki1980
No to robisz dokładnie tak jak napisałem. Tworzysz pola input nazywając je tak: name="nazwa_pola[$id_wiersza_pobranego_z_bazy]"

Wysyłasz to POSTem i odiberasz to tak:
  1. <?php
  2. foreach($_POST['nazwa_pola'] as $id_rekordu=>$wartosc)
  3.  mysql_query("update tabela set pole='".$wartosc." where id=".$id_rekordu."");
  4. ?>

Jeżeli to nie jest Twoim celem to już nie wiem co jest biggrin.gif
wert1
oto mi własnie chodzi smile.gif

zrobiłem takki kod :
  1. <?
  2. nie ma :P
  3. ?>

ale wysypuje mi bład :
Cytat
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/wert/domains/wert.cyberdusk.pl/public_html/wert/html/add.php on line 15
Cienki1980
A dlaczego tak skomplikowaleś sobie życie questionmark.gif
Nie działa w ten sposób bo $_POST[$row['id']] nie jest tablicą a tylko pojedynczą wartością.
wert1
zrobiłem tak :

1. <?php
  2.  
  3. nie ma :P
  4. ?>

ale też wywala bład
sad.gif
Cienki1980
Przeczytaj mój ostatni post.
Nie wysyłasz POSTem tablicy a pojedyncze wartości .. więc pętla foreach($_POST[''].. ) nie jest potrzebna.

Zmień inputy na takie jakie ja napisałem i zmień zapis do bazy na taki jak ja napisałem... Ty połączyłeś swoje inputy z moim dodaniem do bazy wzbogaconym o dodatkowe zapytanie do bazy.
wert1
już sobie poradziłem smile.gif

jak obiecałem daje punkty smile.gif

PS : usunolem moje kody winksmiley.jpg
[
--------------------------
dzięki za punkty, ale wystarczy jeden biggrin.gif
~Cienki1980
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.