Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Zapis do pliku, baza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
potreb
Witam, człowiek niby idzie do przodu ale musi wracać do początku.

Tworzę mini stronę, na której musze stworzyć formularz z zapisem do plików.
Problem w tym ze nie wiem w jaki sposób ma wyglądać zapis, myślałem, żeby stworzyć coś na wzór bzy mysql, czyli zapis byłby taki:

id | title | text | date | pole1 | pole2

Wiersze pobierałbym za id, jednak, nie wiem czy ten zapis byłby poprawny. Np zapis tyczyłby się zapisywania newsów lub stron.
I nie wiem jakie zabezpieczenie stosować, dla zapisu do pliku. Prosze o jakieś porady, niestety człowiek nie ma mysql i musi w taki sposób sobie poradzić

Z góry wdzięczny za odpowiedzi
Sabistik
A nie masz również możliwości użyć SQLite?
l0ud
Najprościej, chociaż niezbyt wydajnie... Ale to w końcu pliki tekstowe.

Przykładowy plik 'bazy' będzie wyglądał tak:

Kod
id|title|text|date|pole1|pole2/id|title|text|date|pole1|pole2/id|title|text|date|pole1|pole2/id|title|text|date|pole1|pole2

etc. Ten zapis będzie oznaczał 3 newsy o zawartościach takich samych (w pliku nie ma indeksów, po prostu wartości dla pól są takie same jak one, bo wkleiłem 'na szybko'.

Jak to pobierać do pliku? Najpierw pobierz go za pomocą file_get_contents() i rozbij na tablicę za pomocą explode()

1. <?php
  2. $data = explode('/',file_get_contents($file));
  3. ?>

W ten sposób uzyskamy tablicę z elementami, gdzie każdy będzie reprezentował 1 newsa winksmiley.jpg

Aby wyświetlić wszystkie newsy, robimy taką pętlę:

1. <?php
  2. for ($i=0, $b=count($data); $i<$b; $i++) {
  3. $news = explode('|',$data[$i]);
  4.  
  5. //w tablicy news w indeksach 0 1 2 3 4 5 znajdują się teraz odpowiednie dane do ak
    tualnego newsa :)
  6. }
  7. ?>

Acha, musisz tylko zadbać o filtrację | oraz / przy dodawaniu/modyfikacji newsa.

Spróbuj samemu zrobić zapis używając implode() i file_put_contents() . W razie czego służę pomocą smile.gif
potreb
Dzięki, poszukam też coś o SQLite, może coś normalnego uda mi się zrobić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.