Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Wielokrotne zagłebianie funckji require
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
axwell
Mam pytanie, czy umieszczanie funkcji requiere w pliku, który sam jest już za-requierowany nie niesie za sobą żadnych konsekwnecji?? Chodzi mi mniej wiecej o to:

zawartość pliku plik.php:
  1. <?php
  2. require("plik1.php");
  3. ?>

zawartość pliku plik1.php:
  1. <?php
  2. require("plik2.php");
  3. ?>

zawartość pliku plik2.php
  1. <?php
  2. require("plik3.php");
  3. ?>
PawelC
Ale czemu chcesz tak robić to bez sensu? Możesz tak zrobić tylko po co??
batman
Nie, nie niesie za sobą żadnych konsekwencji.
l0ud
Nie niesie żadnych konsekwencji, ale lepiej nie przesadzać, bo stracisz na wydajności.
axwell
zrobiłem tak 2x, aż funkcja tak jakby zaczęła sie zapętlać (zaczęło się tworzyc wiele menu, które za-requirowałem) oraz padł WebServer ;p więc myślałem ze poprostu takie coś jest niedozwolone
l0ud
Jeżeli dołączasz w dołączonym pliku samego siebie, lub plik który dołącza dołączony plik (tongue.gif) to są takie efekty. Zobacz też require_once()

http://pl2.php.net/manual/pl/function.require-once.php
batman
Rozumiem, że tworzysz menu przy użyci jakiejś funkcji, która wykonuje się rekurencyjnie? Jeśli tak, to nie require jest przyczyną problemów, lecz brak przerwania działania funkcji.
axwell
Tak własnie to próbowałem stworzyć:) ale dzięki l0ud, użyłem require_once() i teraz już wszytsko działa jak powinno smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.