Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Sumowanie kolumn
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
miedzna
Mam tabelę o strukturze:

CREATE TABLE tabela (
id int(11) NOT NULL auto_increment,
dane_uczestnika_id int(11) NOT NULL,
etap1 tinyint(1) NOT NULL default '0',
etap2 tinyint(1) NOT NULL default '0',
etap3 tinyint(1) NOT NULL default '0',
PRIMARY KEY(id,dane_uczestnika_id)
);

Chcę pobrać:

dane_uczestnika_id ale nie po prostu, tylko w taki sposób, żeby do każdego z userów były przypisane i zsumowane punkty ze wszystkich trzech pól, czyli z etap1 etap2 i etap3 (w tych polach może być 0 albo 1);

coś w stylu:
1 (12)
2 (23)
3 (8)

itd.

Idealne by było, gdyby z drugiej tabeli dało się odrazu pobrać imię i nazwisko usera na podstawie wartości pola dane_uczestnika_id, ale z tym już sobie poradzę.

Dziękuję wszystkim smile.gif
nospor
Cytat
Niby proste zapytanie, ale zgłupiałem po świętach sad.gif
Ty nie glupiej tylko nadaj normalne tytuly. Co nas obchodzi Twoj stan psychiczny, a juz szczegolnie w tytule tematu... Czy naprawde ciezko jest nadac tytul np. taki: "Sumowanie kolumn"?

etap1 char(1) i jak ty chcesz tekst dodawac? Najpierw zamien liczby na pola liczbowe.

A jak juz to zrobisz to nie umiesz napisac: etap1+etap2+etap3 ?
skowron-line
Możesz użyć funkcji CAST którą udostępnia MySQL. Jak by Tobie się niechcuało zmieniać typu tabel
miedzna
Cytat(nospor @ 26.03.2008, 13:39:45 ) *
Ty nie glupiej tylko nadaj normalne tytuly. Co nas obchodzi Twoj stan psychiczny, a juz szczegolnie w tytule tematu... Czy naprawde ciezko jest nadac tytul np. taki: "Sumowanie kolumn"?

etap1 char(1) i jak ty chcesz tekst dodawac? Najpierw zamien liczby na pola liczbowe.

A jak juz to zrobisz to nie umiesz napisac: etap1+etap2+etap3 ?

Co taki nerwowy smile.gif bez łaski, skorzystam z innego forum albo wypije redbulla i sam na to wpadnę...
nospor
po pierwsze: udzielilem ci odpowiedzi. Czegos jeszcze nie zrozumiales? zamiana char na tinyint oraz zwykly +
po drugie: popraw prosze ten tytul na sensowny
po trzecie: nie szantazuj. Na kazdym normalnym forum powinni ci zwrocic uwage za tak bzdurny tytul.
miedzna
Dobrze, przyznaję się do winy, poprawiłem tytuł.

Dziękuję i miłego dnia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.