Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Newsy z podzialem na strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
klekot
Witam! Mam problem. Pisze skrypt newsow. Mam problem ze zrobieniem wyswietlania newsow na kilku stronach. Moglby ktos zrobic jakis prosty tutorial w jaki sposob mozna to zrobic?
Trobin
Może jeszcze na maila przysłać?
jedno zapytanie dla Google
jareeny
Zobacz też w dziale 'Gotowe rozwiązania'. Jest tam tego pełno.
klekot
Szukalem na google, ale te ktore znajdowalem to nie pomagaly mi. Bo korzystaly z plikow, a ja potrzebuje zintegrowane z mysql, pozniej jakis koles pisal ze ma problemy z galeria.

A w ogole z tego co wiem to pomaganie na forum nie polega na odsylaniu do google.pl (Google jest to na tyle popularna strona ze kazdy ja zna i jak ktos bedzie chcial to sobie poszuka) tylko na udzieleniu odpowiedzi na zadane pytanie. Jesli nie znasz odpowiedzi to nie musisz odsylac do google
Lejto
proszę:
  1. <?php
  2. $page_news=$_GET['page_news'];
  3.  
  4.  $strona = isset($_GET['page_news'])? 5 * $_GET['page_news'] - 5 : "0";
  5.  $ile = 0; 
  6.  $sql = "SELECT * FROM news";
  7.  $q = mysql_query($sql); 
  8.  $rows = mysql_num_rows($q);
  9.  $str = $rows / 5;
  10.  $a = $rows % 5;
  11.  $page_news2 = explode(".", $str);
  12.  $page_news1 = ($a!=0)$page_news2[0] + 1 : $str;
  13.  while($wiersz1 = @mysql_fetch_array($q))
  14.  { 
  15.  $ile++; 
  16.  } 
  17.  
  18. $sql= 'select * from news order by id desc LIMIT '.$strona.',5';
  19.  $q=mysql_query($sql);
  20.  
  21. //...kod[..].. for i te sprawy 
  22. echo "<center>Strona: ";
  23.  for($i=0; $i < $page_news1; $i++)
  24.  {
  25. $b = $i + 1;
  26. if(isset($_GET['page_news']) && $b==$_GET['page_news'])
  27. {
  28.  echo "<b><a href=".$_SERVER[PHP_SELF]."?page_news=".$b.">".$b."</a></b>"; if($b!=$page_news1){ echo", "; }
  29. }
  30. elseif(!isset($_GET['page_news']) && $b==1)
  31. {
  32.  echo "<b><a href=".$_SERVER[PHP_SELF]."?page_news=".$b.">".$b."</a></b>"; if($b!=$page_news1){ echo", "; }
  33. }
  34. else{ echo "<a href=".$_SERVER[PHP_SELF]."?page_news=".$b.">".$b."</a>"; if($b!=$page_news1) echo", "; }
  35.  }
  36.  echo "</center>";
  37. ?>
Trobin
Cytat
A w ogole z tego co wiem to pomaganie na forum nie polega na odsylaniu do google.pl (Google jest to na tyle popularna strona ze kazdy ja zna i jak ktos bedzie chcial to sobie poszuka) tylko na udzieleniu odpowiedzi na zadane pytanie. Jesli nie znasz odpowiedzi to nie musisz odsylac do google

Może mały OT, ale to jest co¶ jak "Dasz komu¶ rybę - będzie najedzony jeden dzień. Nauczysz go łowić - będzie najedzony do końca życia". Odsyłanie do Googli jest form± pomocy. Poza tym pierwszym wynikiem z mojego zapytania jest forum.php.pl. Jeżeli ten post narusza zasadę "nie baw się w moderatora" to proszę usun±ć, ale musiałem napisać tych kilka słów nie na temat.
Lejto
po czę¶ci zgadzam się z tob± @Trobin
klekot
Z tym kodem jest cos troche nie tak, bo wszystko jest ok. Strony sie tworza, ale na dwoch stronach wyswietla sie to samo. Na pierwszej stronie jest 8 wpisow i na drugiej tez 8wpisow (takich samych).
Lejto
dodaj jeszcze if z issetem na $_GET['id'] używam tego kodu i działa
klekot
hmm... Nie bardzo wiem o ktory $GET ci chodzi.
Lejto
get do którego są id newsów przypisywane
klekot
z tego co widze to wszystkie if'y sa napisane
  1. <?php
  2. if(isset($_GET['page_news']) && $b==$_GET['page_news'])
  3. {
  4.  echo "<b><a href=".$_SERVER[PHP_SELF]."?page_news=".$b.">".$b."</a></b>"; if($b!=$page_news1){ echo", "; }
  5. }
  6. elseif(!isset($_GET['page_news']) && $b==1)
  7. {
  8.  echo "<b><a href=".$_SERVER[PHP_SELF]."?page_news=".$b.">".$b."</a></b>"; if($b!=$page_news1){ echo", "; }
  9. }
  10. else{ echo "<a href=".$_SERVER[PHP_SELF]."?page_news=".$b.">".$b."</a>"; if($b!=$page_news1) echo", "; }
  11.  }
  12.  echo "</center>";
  13. ?>

To pomoze ktos?
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.