Oto przyklad jak szukam w artach(wiem ze like ale coz

<?php $query_search = ("select * from ".$tabela." where ".$kolumna." like '%$szukaj%' or ".$kolumna1." like '%$szukaj%' or ". $kolumna2." like '%szukaj$%' order by id desc limit ".$strona*$liczba.",".$liczba.""); ?>
Gdzie zmienna $tabela przechowywuje nazwe tabeli a kolumna nazwy wszystkich kolumn z jakich ma szukac ale nie wiem jak szukac z 2 tabel zeby bulo optymalnie jedyne co przychodzi mi do glowy to union select czyli cos takiego
<?php $query_search = ("select * from tabela1 where kolumna1 like '%$szukaj%' or kolumna2 like '%$szukaj%' or kolumna3 like '%szukaj$%' union select * from tabela2 where kolumna1 like '%costam%' order by id desc limit ".$strona*$liczba.",".$liczba.""); //etc dobrze mysle? ?>
POtem chce wyswietlic info o kategorii czyli ile dana kategoria ma postow/tematow i probowalem juz to robic jednak nie dzialalo wiem jak pobrac wszystkie tematy z forum i wszystkie posty ale nie z wybranej tabeli wiem ze musze uzyc count i group by przynajmniej tak mi sie zdaje czy ktos moze podac przyklad??