Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html][php]domena.pl/index.php/strona.html jak?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Tabus
witam w paru serwisach zobaczyłem ze kliknieciu w jakąs podstrone otwiera sie link:

domena.pl/index.php/strona.html

a po wpisaniu:
domena.pl/strona.html

nie otwiera sie strona;/

wydaje mi sie ze wszystkie podstrony są zawarte w 1 pliku .php ? ale jak to zrobic? z góry dzięki za odpowiedz.
help_mee
nie wiem czy takie coś istnieje...
ja znam lepsze smile.gif
  1. <?php
  2. if ($_GET['strona'] == "glowna") {
  3. include "glowna.html";
  4. } 
  5. if ($_GET['strona'] == "download") {
  6. include "download.html";
  7. }
  8. ?>

itd.
wtedy masz np.
index.php?strona=glowna
index.php?strona=download
Trobin
@help_mee chyba nie o to chodziło pytającemu? Poza tym lepiej to zrobić metodą switch tongue.gif .
Jednym ze sposobów zrobienia czegos takiego jest mod_rewrite - moduł Apache, ale też nie jestem pewnien czy o to Cu chodziło.
help_mee
napisałem że znam lepsze tongue.gif

a że do jego zaleceń nie jestem przekonany i nie wiem czy to ma jakieś dobre zastosowanie?

sorka że się wciskam a czy sie da to ustawić na
DirectAdmin?
qrees
Cytat(Trobin @ 5.04.2008, 12:50:35 ) *
@help_mee chyba nie o to chodziło pytającemu? Poza tym lepiej to zrobić metodą switch tongue.gif .
Jednym ze sposobów zrobienia czegos takiego jest mod_rewrite - moduł Apache, ale też nie jestem pewnien czy o to Cu chodziło.

To robi się chyba prościej. Z tego co pamiętam trzeba włączyć MultiViews w apache. Nie trzeba pisać już żadnych reguł do mod_rewrite. Wtedy możemy po index.php dopisać tak jakby podkatalogi, a mimo to zostanie wywołany plik index.php. Co było dalej po index.php można pobrać z tablicy $_SERVER. Jest to w sumie taka prostsza alternatywa dla mod_rewrite.
Tabus
<base href="domena/index.php/index.html" />

cos takiego?? by to było o co mi chodzi?
qrees
Nie, żadne base... poszukaj w dokumentacji apache: MultiViews.
Potem linki możesz pisać tak:
Kod
<a href="/index.php/stronka/podstronka/parametr/i_coTam-jeszczechcesz">Klik</a>
webdice
O czym wy panowie w ogóle rozmawiacie? Robi się to bardzo prosto, wystarczy tylko zmienna

1. <?php
  2. $_SERVER['REQUEST_URI']
  3. ?>

W niej jest wszystko, trzeba to tylko odpowiednio przerobić i uzyskujemy efekt podobny do tego który podał ~help_mee.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.