Witam.
Piszę właśnie program, który będzie bazą danych poezji użytkowników i ma to wyglądać, tak, że user wgrywa taki swój wiersz, zapisany w pliku tekstowym (.txt) na serwer, a potem inni użytkownicy mogą je pobierać.
I teraz się zastanawiam, czy czy spakowanie takiego dokumentu do zipa, albo rara za pomocą php jest trudne.
Gdyby to był jeden plik, to bym zostawił normalnie txt, ale ze można tam będzie dodawać po kilka plików, to byłoby to potem utrudnienie dla użytkownika, bo jak ktoś doda np. 40 plików, to przydałoby się, żeby można było to pobrać wszystko spakowane w jakimś archiwum.
Co prawda mógłbym od razu kazać użytkownikom pakować to wszystko w archiwum i żeby to dodawali, ale jeszcze mam zrobić, tak, żeby do każdego pliku dodawała się stopka z adresem strony. A jak dam to w archiwum to nie wiem czy da sie potem wyciągnąć ten plik tekstowy ze środka, żeby dopisać mu tą stopkę. A poza tym wydaje mi się, że to trudniejsze rozwiązanie zarówno dla mnie jak i przyszłego użytkownika, gdyż on będzie musiał tworzyć archiwa, a tak to tylko by kliknął w przeglądaj i dodał plik do bazy.
Ogólnie mówiąc jestem narazie przy pisaniu formularza, ale chciałbym wiedzieć, czy spakowanie takiego pliku tekstowego do np. zipa jest trudne do zrobienia w php. Nigdy jeszcze czegoś takiego nie robiłem, więc nie wiem za bardzo jak sie do tego zabrać.
Byłbym wdzięczny za odpowiedz, a jeśli istnieje np. jakaś funkcja, która jest odpowiedzialna za pakowanie do archiwum, to bardzo bym prosił o wskazanie jak si e taka funkcja nazywa, również będę niezmiernie wdzięczny za każdy użyteczny kawałek kodu.
Pozdrawiam.