Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]jak pokazać na stronie www polskie znanki z iso-8859-2 ± ¶ Ľ - w formie kodu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Volume
  1. "·", "±", "¦", "¶", "¬", "Ą"

czy da sie je pokazać na stronie www? Ale chodzi mi o orginalne znaki a nie te w formie kodowania: & # 177
chce zrobic skrypt gdzie po wklejeniu do textarea polskich znaków chcialbym uzyskac wlasnie te znaczki z kodowania iso-8859-2
zakręcony
możesz zastosowac np str_replace(); i pozamieniac polskie znaki na te jakie chcesz
Volume
Dzieki o to mi chodzilo, ale to co robie ciagle nie jest doskonale:/
Moim celem jest zrobienie skryptu, ktory bedzie przekodowywal polskie znaki na znaki z iso-8859-2 - zalezy mi, aby po wklejeniu kudu do pola textarea i przekodowaniu po przycisnieciu przycisku submit otrzymac w tym samym polu tekstowym ten sam kod który wkleilem, ale z przekodowanymi polskimi znakami ±, ˇ, ¶, ¦, Ľ, ¬ na znaki iso - tylko to ma sie zmieniać.. No i troche chyba przekombinowalem, bo jesli np mam w kodzie jakies skrypty to chyba ze wzgledu na funkcje stripslashes(); (glownym celem wyeliminowac backslashy z apostrofow' i z cudzyslowow") niszczy mi strone.. Poza tym skrypt przekodowuje mi znaki specjalne takie jak np:
  1.  ( & # 8226;)
na ich odpowiedniki juz na stronie.. To sa te rzeczy ktore zauwazylem, moze cos jeszcze sie psuje, jesli ktos wie jak to poprawic to bede wdzieczny.

1. <?php echo "<?xml version='1.0' encoding='iso-8859-2' ?>"; ?> 
  2.  
  3. <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
  4. <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
  5. <head>
  6.  
  7. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
  8. <meta http-equiv="Content-Language" content="pl" />
  9.  
  10. <title>iso-8859-2</title>
  11.  
  12. </head>
  13. <body xml:lang="pl">
  14. <?php
  15.  
  16.  
  17. if($_GET['z']=="")
  18. {
  19. echo '<form action="ppp.php?z=1" method="post"><p>wklej:<br /><textarea name="tresc" rows="30" cols="70"></textarea></p><p><input name="submit" type="submit" value="zamien" /></p></form>';
  20. }
  21.  
  22. else if($_GET['z']==1)
  23. {
  24. $w = array("·", "±", "¦", "¶", "¬", "Ą"); /* tu sa znaki ¶Ľ±¦¬ˇ - w formi iso-8859, z tym ze i ta strona i tak je przeksztalca po swojemu */
  25. $n = array("&#711", "&#177", "&#166", "&#182", "&#172", "&#317"); /* tu sa znaki specjalne czyli te, ktore sa poprawnie widoczne na stronie html */
  26. $tekst = str_replace($w, $n, $_POST['tresc']);
  27. $tekst = stripslashes($tekst);
  28.  
  29. echo '<form action="ppp.php?z=1" method="post"><p>wklej:<br /><textarea name="tresc" rows="30" cols="70">';
  30. echo $tekst;
  31. echo '</textarea></p><p><input name="submit" type="submit" value="zamien" /></p></form>';
  32. }
  33.  
  34. ?>
  35.  
  36. </body>
  37.  
  38. </html>
Cysiaczek
+10 do poziomu ostrzeżeń za brak znaczników w temacie, bo nie jeste¶ nowy.

Pozdrawiam,
kusiu
Cytat(Cysiaczek @ 7.04.2008, 07:24:54 ) *

Pozdrawiam,

Czy nie można zrobić przy dodawaniu tematu, nie wiem jakis checkbox'ów zaznaczaniem JS, PHP, XHTML, AJAX itp. ktore by dodawały te tagi do tematów?
Bo ciagle macie z tym problem, chce wam sie blokowac tematy i pisac o tym w nieskonczonosc?
To jest nudne juz, a o tym po prostu czasem sie zapomina.

Yo
mike
Cytat(kusiu @ 7.04.2008, 09:40:54 ) *
To jest nudne juz, a o tym po prostu czasem sie zapomina.
Zapominasz tego dodać, choć jest to banalne i mało czasochłonne a nie będziesz zapominał klikn±ć checkboxa?
Nie, olewanie i lenistwo jest olewaniem i lenistwem.

PóĽniej będziesz chciał żeby system sam wykrył o co Ci chodziło, tak?
kusiu
Cytat(mike @ 7.04.2008, 07:55:37 ) *
Zapominasz tego dodać, choć jest to banalne i mało czasochłonne a nie będziesz zapominał klikn±ć checkboxa?
Nie, olewanie i lenistwo jest olewaniem i lenistwem.

PóĽniej będziesz chciał żeby system sam wykrył o co Ci chodziło, tak?

Ja jeszcze ani razu nie zapomniałem, ale widze co sie dzieje.
Mozna by przeciez sprawdzac przy dodaniu czy chociaz jeden checkbox został zaznaczony.
a lepiej było by aby system sam dodawał te tagi w takiej chociazby postaci np. [PHP] [xHTML] było by to bardziej czytelne

a praktycznie za kazdym razem użytkownicy zapisuj± to różnie:
[php]
[Php]
[PHP]
[php][xHmtl]
[hmtl][PHP]
albo niektorzy dodaja tag na koncu tematu.

Prawda mędrco?
Volume
Cytat(Cysiaczek @ 7.04.2008, 07:24:54 ) *

Pozdrawiam,
nie jestem nowy ale nie bylo mnie tu troche czasu i zapomnialem o tych obyczajach ;]
Wracajac do tematu czy ktos wie jak mozna by to poprawic?

Moim zdaniem sprawa jest godna uwagi, chodzby dlatego, ze nawet na tym forum cos sie psuje w tej kwestji, popatrzcie jakie znaki pokazuj± się w moim pierwszym poscie (czyt. temacie), chociaz wkleilem poprawnie to niektore znaki a iso przerobiło mi na ¦, Ľ, ± choc to bylo obite znacznikami [ html ]
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.