Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Usuwanie starych wpisów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Babcia@Stefa
Witam, chciałbym na swojej stronie usuwać stare wpisy które nie były przeglądane od 7 dni.
Jak tego dokonać gdyż w bazie mam pole "date" - ostatnia wizyta (wartość od mktime() bez dodawania, odejmowania, atrybutów)

Dziękuję, Babcia@Stefa
nospor
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/dat...-functions.html
Cytat
Here is an example that uses date functions. The following query selects all rows with a date_col value from within the last 30 days:

mysql> SELECT something FROM tbl_name
-> WHERE DATE_SUB(CURDATE(),INTERVAL 30 DAY) <= date_col;
Wystarczy teraz dac negacje i juz
Babcia@Stefa
Dzięki winksmiley.jpg

Jak mam to wrzucić do kodu PHP?

Dziękuję, Babcia@Stefa
nospor
Cytat
Jak mam to wrzucić do kodu PHP
O mysql_query nie slyszal?
http://pl2.php.net/manual/pl/function.mysql-query.php
Babcia@Stefa
Nie rób ze mnie głupka, znam mysql_query ;-)

Skasowało mi wszystkie rekordy.
nospor
Cytat
Nie rób ze mnie głupka, znam mysql_query ;-)
Nie robie z ciebie glupka tylko odpowiadam na pytanie: ty pytasz jak tego uzyc w php, a ja ci daje linka. To skoro znasz mysql_query to na przyszlosc glupio sie nie pytaj blinksmiley.gif

Cytat
Skasowało mi wszystkie rekordy.

po pierwsze: dales wiec zly warunek, chyba ze wszystkie rekordy byly w tym zakresie
po drugie: takie rzeczy najpier sprawdza sie selectem, a potem robi delete (no chyba ze to baza testowa)
po trzecie: takie rzeczy robi sie na bazie testowej o czym chyba wiesz a jak nie wiesz to juz wiesz.

po czwarte: "Skasowało mi wszystkie rekordy" to bylo stwierdzenie ze dziala tak ja powinno czy ze jednak masz jakis problem nadal? Wybacz ale nie wiem jak rozumiec to zdanie. Jesli nadal masz jakis problem to pokaz zapytanie.
Babcia@Stefa
Niestety teraz nie mam kodu przed sobą - przeglądam forum na komórce, jutro Ci pokaże kod i spróbuję jeszcze to co przed chwilą wymyśliłem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.