Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] Problem z unikalnymi kluczami - po usunięciu wierszy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
konrados
Witam,

Ja ciągle mam głupie problemy z mysql'em.

Stworzyłem otóż tabelę: id, coś_tam. Gdzie id jest unikalne (postawiony unique key). Na początku dodawanie rekordów nie stanowiło problemów, ale w pewnym momencie stwierdziłem, że wszystko trzeba od początku zacząć - zlikwidowałem wszystkie rekordy (z wyjątkiem jednego) i .... teraz mówi mi o błędzie "Duplicate entry '127' for key 1" gdy tylko próbuję dodać nowy rekord. Po małym śledztwie widzę, że w phpmyadmin "Następne Autoindex" jest równe temu które ostatnio dodałem, czyli się nie zwiększa. Krok po kroku:

"Następne Autoindex" jest równe 127, a więc dodaję nowy rekord, jego ID == 127. OK. Ale po dodaniu tegoż rekordu "Następne Autoindex" wciąż się równa 127, więc gdy próbuję dodać drugi rekord widzę wspomniany błąd - bo mysql znowu próbuje nadać drugiemu rekordowi id==127 no i jest błąd "duplicate entry".

No i pytanie - co ja mam teraz zrobić? Da się jakoś powiedzieć temu myslq'owi, że "next autoindex" ma być inne? I w ogóle, czemu takie rzeczy mi się ciagle zdarzają, to jest typowe dla myslq'a ?
nospor
a jakiego typu jest to pole ? tinyint? bo wlasnie tiny int ma zakres max = 127 smile.gif (a konkretnie -127 : 127)

edit: jesli zresetowales tabele to mozesz i zresetowac jest auto_increment:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/alter-table.html
  1. ALTER TABLE t2 AUTO_INCREMENT = value;
konrados
Kurde... zgadza się, myśłałem, że tinyint to jest 0-65535.... Dzięki!
nospor
na przyszlosc nie mysl tylko sprawdz winksmiley.jpg
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/numeric-types.html
manual naprawde nie boli. Szybciej jest zajrzec do manuala niz zakladac temat na forum smile.gif
konrados
No tak, zawsze wpierw sprawdzam - ale czasem po prostu nie wiadomo co sprawdzić. Trzeba wiedzieć gdzie może być problem, a w tym celu trzeba mieć jakaś wiedzę, tak jak Wy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.