Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Problem z pętlą while
Forum PHP.pl > Forum > PHP
MWL
Witam, mam następujący kłopot z pętla while

1. <?php
  2. $zapytanie = mysql_query("SELECT ranges.id, ranges.title, users.range FROM ranges, users");
  3. while ($rang = mysql_fetch_row($zapytanie)) {
  4. if($rang[0]==$rang[2]) {
  5. echo "<option value=\"".$rang[0]."\" selected=\"selected\">".$rang[1]."</option>";
  6. continue;
  7. } else {
  8. echo "<option value=\"".$rang[0]."\">".$rang[1]."</option>";
  9. }
  10. }
  11. ?>

problem polega na tym że jak już mam to ustalone to nie wiedzieć czemu to nie dziala i petla wykonuje się 2 krotnie. wygenerowany html to

1. <label><select name="group"><option value="2">uzytkownik</option><option value="2">uzytkownik</option><option value="3" selected="selected">zbanowany</option><option value="3">zbanowany</option><option value="1">administartor</option><option value="1" selected="selected">administartor</option></select> grupa urzytkownika</label>

a powinnno to się kończyć na zbanowany.
nevt
jeżeli chcesz przerwać pętle, to użyj break zamiast continue.
continue przerzeskakuje do kolejnej iteracji ale nie przerywa pętli...
MWL
ale ja nie chce przerywac petli, chcę żeby mi wszystko wyprowadziło (nazwę, id) i się skończyło! ale tak żeby były wszystkie rangi wraz z zaznaczoną aktualną

pytanie brzmi czemu mi się to powtaża 2 razy jak się ma nie powtarzać?
nevt
a przypadkiem nie dostajesz powtórzonych wierszy w bazy questionmark.gif twoje zapytanie jest trochę dziwne, wybierasz dane z 2 różnych tabel bez żadnego warunku na złączenie ...sprawdź ile wierszy ci zwraca to zapytanie ...
MWL
Ja chce poprostu wybrać naz żeby była wyswietlana iobecne id, nie pojedyncze ale wszystkie i jeśli id należy do użytkownika to to właśnie jest zaznaczone!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.