Mam zagadnienie typu: "szukam i nie mogę nic znaleźć...". Więc pomysł jest następujący, zapamiętuję przy wyszukiwaniu szukane frazy. Narobiło sie ich około 2000 unikatowych wpisów. Teraz gdy ktoś wpisze powiedzmy "zabawka" to podpowiedz powie czy chodziło może o "zabawka pluszowa", a przy tym dowiąże konkretne rzeczy...
Ale co wtedy jeśli ktoś zamiast ta "zabawka" wpisze "zabaka"? Wiadomo że przy takim podejściu nic nie znajdzie. Znalazłem podejśćie w stylu porównywanie 2 ciągów znaków metoda ngram. Niestety tyle wiem co zjem, a na ten temat ciemniak ze mnie wielki. Na google znalazłem troche informacji, ale nadal nic z tego nie zrozumiałem.
Chciałbym by mi to działało w miare szybko, więc w gre wchodza wyłącznie operacje w bazie danych (procedury i funkcje sql). Czy ktoś zna sposób jak zrobić cos takiego:
1. Wpisałem "zabaka"
2. Funkcja lub procedura porównuje "zabaka" z "zabawka" i mówi że wpisana fraza jest podobna np. w 95%
3. Ponieważ prawdopodobieństwo że chodzi właśnie o tę frazę jest wysokie, podaje jak na tacy: "Czy chodziło może o: 'zabawka'?"
Jeśli to możliew proszę o pomoc. Wytrwale walcze z tym prawie miesiąc i chyba dostane apopleksji od tego

PS. Jeśli ktoś wie jak to zrobić w PHP niech mi też napisze

Postaram sie przepisac kod w sql..
Z góry dziękuje