Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] bilblioteka PDO
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
szpakoo
  1. <?php
  2. require_once ('includes/connection.php');
  3. $pdo -> setAttribute(PDO::ATTR_ERRMODE, PDO::ERRMODE_EXCEPTION);
  4. $sql = ' SELECT 
  5.  if( drugie_imie IS NOT NULL , CONCAT( imie, " ", drugie_imie ) , imie ) AS imiona, 
  6.  nazwisko, nazwisko_panienskie, imie_ojca, imie_matki, panienskie_matki, 
  7.  stan_cywilny, plec, data_urodzenia, miejsce_urodzenia, pesel
  8.  FROM dane_kandydata 
  9. ';
  10.  
  11. $stmt = $pdo -> query($sql);
  12.  
  13.  foreach($stmt as $row )
  14.  {
  15. $dane=$row;
  16.  }
  17. $stmt -> closeCursor(); 
  18.  print_r($row);
  19. ?>

mam taki kod do pobierania danych z bazy. zwraca poprawne wyniki ale print_r($row); daje taki wynik:
  1. Array ( [imiona] => wojtek kamil [0] => wojtek kamil [nazwisko] => baczynski [1] => baczynski
  2. [nazwisko_panienskie] => [2] => [imie_ojca] => karol [3] => karol [imie_matki] => genowefa [4] => genowefa
  3. [panienskie_matki] => pigwa [5] => pigwa [stan_cywilny] => kawaler [6] => kawaler [plec] => M [7] => M
  4. [data_urodzenia] => 1987-04-08 [8] => 1987-04-08 [miejsce_urodzenia] => kraków [9] => kraków [pesel] =>
  5. 87042865985 [10] => 87042865985 )

dlaczego nie zwraca mi tylko tablicy asocjacyjnej, a podwójną tablice z dublujacymi się danymi?
jarek_bolo
Bo nie ustawiłeś jawnie sposobu zwracania danych?
PDO ma chyba metodę setFetchMode() czy jakoś tak. Ewentualnie w metodzie fetch(), bądź fetchAll() jako chyba trzeci parametr można podać sposób fetchowania danych.

Manual PHP i Ci się rozjaśni!
szpakoo
racja!
poprawiłem na:
  1. <?php
  2. $stmt = $pdo -> query($sql);
  3. $row = $stmt -> fetch(PDO::FETCH_ASSOC);
  4. print_r($row);
  5. ?>

dzięki wielkie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.