Kombinuje nad skryptem do pobierania i obróbki obrazków w locie... Skrypt miałby wykonywać następujące rzeczy:
- pobierać obrazek z dysku użytkownika
- sprawdzać czy wgrywany obrazek jest w 100% plikiem JPG, a jeśli nie to wywalić komunikat z błędem
- sprawdzić czy wgrywany obrazek jest mniejszy niż 1Mb, a jeśli jest większy to wywalić komunikat o błędzie
- wgrać obrazek na serwer i zmniejszyć go do rozmiarów 640x480
- być maksymalnie bezpieczny
- zapisać obrazek w mysql (to wiem jak zrobić)
Wykombinowałem coś takiego ja w poniższym listingu, ale nie do końca to działa - często zdarza się że skrypt nie zapisze
pliku na dysku, lub są problemy ze zmniejszeniem (nie wiem jak wygląda sprawa bezpieczeństwa działania tego skryptu).
Możecie mi pomóc z jakimiś modyfikacjami tego??
<?php if($logo_type=="image/jpg" || $logo_type=="image/jpeg" || $logo_type=="image/pjpeg" ){ if ($logo_size <= 1024000) { $path_thumbs = "temp"; $max_width = $max_height=640; if($img_attr[0]>$img_attr[1]) { $scale = $img_attr[0] / $max_width; } else { $scale = $img_attr[1] / $max_height; } { $peta_plik= $nowy; $nowy = imagecreatefromjpeg($logo_tmp); $zmniejszony_obrazek = imagecreatetruecolor($w,$h); imagecopyresampled($zmniejszony_obrazek, $nowy, 0, 0, 0, 0, $w, $h, $img_attr[0], $img_attr[1]); imagejpeg($zmniejszony_obrazek,"$path_thumbs/$losowa_nazwa.$rozszerzenie",85); imagedestroy($zmniejszony_obrazek); imagedestroy ($nowy); $peta_plikmini = "$losowa_nazwa". "." . "$rozszerzenie"; // oryginalny mini plik na serwerze $Picture0='temp/' . "$peta_plikmini"; ?>