Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wywolywanie za pomoca exec nie chce dzialac...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
JamalBIG
Witam

Stworzylem krotki kodzik do wykorzystania ffmpeg'a:

1. <?php
  2. exec("ffmpeg -i D:/sciezka/film.mpg -ar 22050 -ab -f -s 320x240 D:/sciezka/myflv.flv");
  3. exec("ffmpeg -y -i D:/sciezka/film.mpg -vframes 1 -ss 00:00:03 -an -vcodec png -f rawvideo -s 110x90 D:/sciezka/myflv.png");
  4. ?>

Wedlug wszelkich kodow php sprawdzajacych czy jest on dobrze zainstalowany, wykazuja ze jest (mam krasnal serv), lecz po wlaczeniu tego kodu na moim localhost'cie smiga mi tylko okienko 'dosowe' i nic, nie mam plikow ktore chcialem utworzyc, recznie wlaczajac ffmpeg i wpisujac w nim te polecenia wszystko odbywa sie bez zarzutow... Czy wiecie co moze byc tu nie tak?

Z gory dzieki za odpowiedz
Pozdrawiam
pyro
spróbuj:

1. <?php
  2.  
  3. if(!system("ffmpeg -i D:/sciezka/film.mpg -ar 22050 -ab -f -s 320x240 D:/sciezka/myflv.flv"))
  4. {
  5. echo 'Błąd: '.$errno.' -> '.$errstr;
  6. }
  7. if(!system("ffmpeg -y -i D:/sciezka/film.mpg -vframes 1 -ss 00:00:03 -an -vcodec png -f rawvideo -s 110x90 D:/sciezka/myflv.png"))
  8. {
  9. echo 'Błąd: '.$errno.' -> '.$errstr;
  10. }
  11.  
  12. ?>
JamalBIG
No niestety... Wywala mi:
  1. <?php
  2. Blad: -> Blad: ->
  3. ?>

Czyli mam zle zainstalowany ffmpeg na 'krasnalu'?
pyro
Na to wygląda... lub nie masz uprawnień do "/ścieżka/" z poziomu Apache'a
.radex
Prawdopodobnie exec (i podobne) są zablokowane - prawie zawsze tak jest.

Było już wiele razy na forum.
JamalBIG
na localhost'cie mam z tego co wiem do wszystkiego dostep... Jezeli mowisz ze exec jest zablokowany to moze wiesz jak to 'odblokowac'?
pyro
jezeli to localhost i nie blokowales funkcji to domyślnie nie są one zablokowane
.radex
też mi się tak wydaje, ale może jednak.

AFAIK takie rzeczy są blokowane w php.ini (jest on albo w c:/windows/system32 albo w folderze instalacji php)
JamalBIG
Jezeli wszystko jest wlaczone to moze macie jakis pomysl co sie dzieje? Moze znacie jakies strony o instalacji ffmpeg'a na windowsie? Ja wzucilem folder ffmpeg z ffmpeg.exe do \usr\bin\ i powinno wszystko byc ok...

Zmienilem troche kod i dostawilem \ ale tez nic to nie dalo...

1. <?php
  2. exec("ffmpeg -i c:film.mpg -ar 22050 -ab -f -s 320x240 c:myflv.flv");
  3. ?>
.radex
A sprawdziłeś ustawienia w php.ini tak jak proponowałem?
JamalBIG
Nie wiem czy dobrze spardzam ale w php.ini mam tak:

Cytat
safe_mode = Off

safe_mode_exec_dir =

To jak, wie ktos jak sprawdzic czy exec i podobne sa wlaczone? Ktore polecenie odpowiada za wlaczanie i wylaczanie tego?
.radex
Google nie działa? Na przyszłość wpierw tam zobacz.

I jeszcze mała rada (z manuala):

"Informacja: Jeśli tryb bezpieczny został włączony, możliwe jest wykonywanie programów tylko z katalogu określonego przez safe_mode_exec_dir. Ze względów praktycznych, nie można podawać elementów .. w ścieżce do pliku wykonywalnego."
pyro
Cytat(radex_p @ 27.05.2008, 19:14:47 ) *
Google nie działa? Na przyszłość wpierw tam zobacz.

I jeszcze mała rada (z manuala):

"Informacja: Jeśli tryb bezpieczny został włączony, możliwe jest wykonywanie programów tylko z katalogu określonego przez safe_mode_exec_dir. Ze względów praktycznych, nie można podawać elementów .. w ścieżce do pliku wykonywalnego."

Cytat
safe_mode = Off
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.