zadziałał mi na mojej bazie przykład selecta zaleznego , z danymi z bazy sql ,
drugie pole zalezne od pierwszego ,dane pobierane z bazy sql , ale za skarby nie wiem jak to przerobić na trzecie zalezne od drugiego czwarte od trzeciego itd.
czy możecie na to zerknąc?
dzieki ogromne"
są dwa pliki
index.php
<script type="text/javascript" src="ajax.js"></script> <script type="text/javascript"> var ajax = new sack(); function getCityList(sel) { var countryCode = sel.options[sel.selectedIndex].value; document.getElementById('dhtmlgoodies_city').options.length = 0; // Empty city select box if(countryCode.length>0){ ajax.requestFile = 'getCities.php?countryCode='+countryCode; // Specifying which file to get ajax.onCompletion = createCities; // Specify function that will be executed after file has been found ajax.runAJAX(); // Execute AJAX function } } function createCities() { var obj = document.getElementById('dhtmlgoodies_city'); eval(ajax.response); // Executing the response from Ajax as Javascript code } </script> <form action="" method="post"> <table> <tr> <td>Country: </td> <td><select id="dhtmlgoodies_country" name="dhtmlgoodies_country" onchange="getCityList(this)"> <option value="">Wybierz</option> <?PHP $q = "SELECT kraj FROM test GROUP BY kraj "; '">'. $wiersz['kraj'] . '</OPTION>'; }; ?> </select> </td> </tr> <tr> <td>City: </td> <td><select id="dhtmlgoodies_city" name="dhtmlgoodies_city"> </select> </td> </tr> <tr> <td>street: </td> <td><select id="dhtmlgoodies_city" name="dhtmlgoodies_city"> </select> </td> </tr> </table> </form>
oraz GetCities.php
<?php $q = ("SELECT id,miasto FROM test WHERE kraj = '".mysql_real_escape_string($_GET['countryCode'])."'"); "; } } ?>
teraz jak wybiorę Kraj , to wyświetlają mi się Miasta , a jak na podstawie tych miast wybrac jeszczcze ulice? nazwałem to "street" w formularzu