Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] równoległe wypełnianie pól input
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Foxx
Witam,
mam następujący problem:
Mam w formularzu dwa pola INPUT. W pierwszym jest jakaś treść, drugie jest puste. Gdy zaczynam wpisywać w to puste pole tekst, to ten sam tekst ma się pojawiać w pierwszym polu, przy czym nie może nadpisać tekstu, który już się w nim znajduje, ale ma się dodawać na jego początek. A więc jeżeli w pierwszym polu jest tekst "abc" a w drugie pole wpiszę ciąg "efg " to w pierwszym polu po tej operacji ma się znajdować ciąg "efg abc".

Kompletnie nie znam js, ale poszukałem trochę i udało mi się sklecić następującą rzecz:

1. <script type="text/javascript">
  2.  
  3. function ksero(){
  4. document.forms['formularz'].pierwsze.value = document.getElementById('drugie').value;
  5. }
  6.  
  7. <form name="formularz">
  8. <input name="pierwsze" value="abc">
  9. <input name="drugie">
  10. </form>

Nie działa to tak jak chcę bo: po wpisaniu znaku w drugie pole zostaje skasowany tekst w pierwszym oraz ten pierwszy znak pojawia się w pierwszym polu dopiero po wpisaniu drugiego znaku w drugim i tak do końca z opóźnieniem jednego znaku.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Pozdrawiam.
camikazee
Kiedyś napisałem prosty skrypcik

1. function addText() {
  2.  var n = document.nazwa_formularza.nazwa_inputa.value;
  3.  var cat = document.nazwa_formularza.nazwa_inputa_docelowego.value = '<?php echo date(Y); ?>/' + n;
  4.  }

i dla pola input
  1. <input type="text" name="nazwa" onkeyup="javascript: addText();" />

W moim przypadku wartość value była to data (rok) i "/". Po prostu doklejała się ścieżka katalogu. Analogicznie będzie u Ciebie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.