Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]pomoc w left outer join + inne
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kristofkolumb
Witam.
Opisuje sobie pewien skrypt php (zasadę jego działania - co za co odpowiada) i mam do Was prośbę abyście pomogli mi w pewnych kwestiach:
1.
  1. <?php
  2. "left outer join Ksiazka on Towar.KsiazkaID=Ksiazka.KsiazkaID ".
  3. ?>
wiem, że funkcja odpowiada za łączenie tabel tylko nie rozumiem co i jak ona łączy - tabele Książka z tabelą Towar ? Czemu służą kropki?
2.
  1. <?php
  2. $ksiazkaID = $_GET['poleKsiazka'];
  3. ?>
czy dobrze wyczytałem, że GET to sposób przekazywania parametrów z przeglądarki do serwera i czy w tym momencie te dwa pola są różne skoro jest miedzy nimi znak = chyba że 'poleksiazka' zostanie użyta w dalszej części jako
  1. <?php
  2. method="get"
  3. ?>
- dobrze kombinuje?
3.kolejny left outer join który dodatkowo zawiera instrukcje where
  1. <?php
  2. where (Ksiazka.ksiazkaID=".$ksiazkaID." and wydawca.wydawcaID=".$wydawcaID.");
  3. ?>
- wie ktoś co się dzieje po 'where' tak mniej więcej?
Dodatkowo powiem że ten skrypt łączy się z bazą mysql. Jeżeli czegoś Wam brakuje to dopisze.

Pozdrawiam i dziękuje za jakiekolwiek odpowiedzi :*
Proszę również nie wyzywajcie mnie od... tongue.gif
Mile widziane jakiekolwiek linki.
piotrooo89
1. kropki są do rozdzielenia tabela.kolumna_w_tabeli.
w twoim przykładzie łączy tabele towar o kolumnie ksiazkaid z tabelą ksiazka o kolumnie ksiazkaid
2. znak = odpowiada za podstawienie
w twoim przypadku zmienna $ksiazkaid przyjmuje wartość przekazana za pomocą tablicy superglobalnej $_GET
3. WHERE określa te rekordy z tabel wymienionych w klauzuli FROM, które spełniają podane kryteria

chyba zrozumiesz
kristofkolumb
Dzięki wielkie za pomoc teraz już rozumiem - warto pytać smile.gif
Jedyne co to trudno mi ogarnąć tego GET-a, ale powoli do przodu
A z tym GET chodzi mi o to, że w dalszej części pliku występuje method='get' czyli używany będzie element 'poleksiazka' - bo faktycznie tak jest z tej wspomnianej tablicy superglobalnej tak? tongue.gif

Pozdrawiam
piotrooo89
Cytat(kristofkolumb @ 28.05.2008, 22:08:11 ) *
w dalszej części pliku występuje method='get'

tą dalszą częścia pewnie jest formularz... get jest jedna z metod, druga to post poczytaj w manual
kristofkolumb
Super wszystko jasne dziękować :]

Jeszcze ostatnie pytanie do tego tematu czemu służą takie elementy
Startuje instrukcja warunkowa
  1. <?php
  2. if ($ksiazkaID==&& $wydawcaID==0) {
  3. ?>

następnie występuje else a po nim kolejne if-y w których zmieniają się przypisanie i przyrównanie == i = np.
  1. <?php
  2. if ($ksiażkaID==&& $wydawcaID!=0) {
  3. ?>

i tak w ten sposób wyczerpuję się wszystkie możliwe kombinacje - czemu służą te instrukcje oraz wykrzyknik po wydawcaid

Pozdrawiam
marcio
= przpisuje
== porownuje
=== scisle porownanie czyli porownuje tez typy
!= inne / nie rowne
!== sciesle nie rowne
empathon
Podstawy: http://www.php.net/manual/pl/language.operators.php
! oznacza negacje. != nie jest przypisaniem, oznacza "nie równy": http://www.php.net/manual/pl/language.oper....comparison.php
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.