Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][JavaScript] blond z data
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-gość-
prubuje odejmowac czas w php i java script ale przy formatowaniu wyhodzi mi dodatkowa godzina, na przyklad

1. <?php
  2. $czas = time(); // obecny czas
  3. $puzniej = time() + 60; //co bendzie za minute
  4. echo Date("h:i:s", ($pozniej-czas));
  5. ?>

powinno mi wyswietlic dwie minuty, ale kurcze wyswietla godzine i dwie minuty

w java script jest tak samo, zawsze pokazuje jednom godzine dalej niz trzeba ;///
nospor
raz zmienna sie nazywa $puzniej a raz $pozniej
Zdecyduj sie na jedna nazwe.

I kurcze, uzywaj slownika bo tego nie daje sie czytac
pamiętaj: blond to może być dziewczyna. To co ty tu masz to błąd
phpion
Po pierwsze: ortografia się kłania. I nie chodzi tu tylko o post ale o nazwy zmiennych: raz używasz $puzniej, raz $pozniej. Może tu gdzieś jest problem? Poza tym: troszkę bez sensu mi się wydaje obliczanie $pozniej - $czas (brak $ w kodzie). Dlaczego? Bo $pozniej to $czas + 60, więc $pozniej - $czas to tak naprawdę $czas + 60 - $czas, co w rezultacie daje 60.
pest
To się nazywa niezdecydowana ortografia... zresztą już w temacie widać.

Do rzeczy, nie wiem co Gościu kombinujesz, ale może polecam zaznajomienie się z funkcjami mktime" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i strtotime" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
grzemach
a nie lepiej nie kombinować aż tak strasznie a dać po prostu:

echo date("h:i:s", (time() +60)); questionmark.gif

ps. naprawdę odwiedź http://sjp.pwn.pl/ (przeczytaj posty wyżej). Ewentualnie zainstaluj FF i tam jest opcja do sprawdzania błędów smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.