Mam Mandrive 2008.0 i problem z funkcja mail(). Niedzialajaca oczywiscie.
Szkoda, ze funkcja nie zwraca jakiegos komunikatu, bo latwiej byloby dojsc, dlaczgo nic sie nie wysyla. Na poczatku oczywiscie zaczalem grzebac w necie i stwierdzilem, ze musze doinstalowac sendmaila ;-) co tez uczynilem. Dalej nic.
W logu sendmaila mam takie cos:
Kod
May 29 21:00:57 localhost sm-msp-queue[5519]: My unqualified host name (localhost) unknown; sleeping for retry
May 29 21:01:57 localhost sm-msp-queue[5519]: unable to qualify my own domain name (localhost) -- using short name
May 29 21:01:57 localhost sm-msp-queue[5519]: unable to qualify my own domain name (localhost) -- using short name
/var/spool/mail jest pusty. Sendmail jako usluga chodzi.
Oczywiscie mam localhosta z publicznym IP, bez wykupionej domeny.
Probowalem znalezc cos do konfiguracji sendmaila, ale chyba autorzy tegoz pochodza z jakiejs patologicznej rodziny stwarzajacej innym jak najwiecej problemow... gorszego konfiga w zyciu nie widzialem, nie mowiac o manualu. Zdawkowe konfigi wyrzucone przez googla lakonicznie stwierdzaja, ze podstawowy konfig starczy do wiekszosci zastosowan. Reszta to linki do kursow, ksiazek itp. Nie mam na to czasu, dziecko mi placze ;-)
Jedyna wskazowka, na jaka sie natknalem - to by w /etc/hosts zmienic nazwe kompa na localhost.localdomain, bo... sendmail tak lubi.
Coz, macie jakies rady, jak wyslac tego przekletego maila z poziomu PHP ? Rozwiazania typu PEAR na razie nie ruszam, bo chce standardowo wszystko wykonac wpierw, a z bibliotekami na razie u mnie krucho, jesli chodzi o zasob wiadomosci. Rzucily mi sie w oczy kiedys jakies skrypty zastepcze do wysylania maili, ale nie moge ich juz znalezc...
Help

Dzieki.