Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP i wysylanie maili
Forum PHP.pl > Forum > PHP
a600user
Witam,

Mam Mandrive 2008.0 i problem z funkcja mail(). Niedzialajaca oczywiscie.
Szkoda, ze funkcja nie zwraca jakiegos komunikatu, bo latwiej byloby dojsc, dlaczgo nic sie nie wysyla. Na poczatku oczywiscie zaczalem grzebac w necie i stwierdzilem, ze musze doinstalowac sendmaila ;-) co tez uczynilem. Dalej nic.
W logu sendmaila mam takie cos:

Kod
May 29 21:00:57 localhost sm-msp-queue[5519]: My unqualified host name (localhost) unknown; sleeping for retry
May 29 21:01:57 localhost sm-msp-queue[5519]: unable to qualify my own domain name (localhost) -- using short name

/var/spool/mail jest pusty. Sendmail jako usluga chodzi.

Oczywiscie mam localhosta z publicznym IP, bez wykupionej domeny.
Probowalem znalezc cos do konfiguracji sendmaila, ale chyba autorzy tegoz pochodza z jakiejs patologicznej rodziny stwarzajacej innym jak najwiecej problemow... gorszego konfiga w zyciu nie widzialem, nie mowiac o manualu. Zdawkowe konfigi wyrzucone przez googla lakonicznie stwierdzaja, ze podstawowy konfig starczy do wiekszosci zastosowan. Reszta to linki do kursow, ksiazek itp. Nie mam na to czasu, dziecko mi placze ;-)

Jedyna wskazowka, na jaka sie natknalem - to by w /etc/hosts zmienic nazwe kompa na localhost.localdomain, bo... sendmail tak lubi.

Coz, macie jakies rady, jak wyslac tego przekletego maila z poziomu PHP ? Rozwiazania typu PEAR na razie nie ruszam, bo chce standardowo wszystko wykonac wpierw, a z bibliotekami na razie u mnie krucho, jesli chodzi o zasob wiadomosci. Rzucily mi sie w oczy kiedys jakies skrypty zastepcze do wysylania maili, ale nie moge ich juz znalezc...

Help smile.gif

Dzieki.
Cezar708
tu masz przykład jak wysłać maila przez SMTP za pomocą zewnętrznej biblioteki phpMailer
example i download i się za przeproszeniem nie pier...dziel z ustawianiem sendmaila

biblioteka jest łatwa prosta i przyjemna...

Pozdrawiam
Cezar708
pyro
lub Mail_mime pakietu PEAR
a600user
Cytat(Cezar708 @ 29.05.2008, 21:56:46 ) *
tu masz przykład jak wysłać maila przez SMTP za pomocą zewnętrznej biblioteki phpMailer
example i download i się za przeproszeniem nie pier...dziel z ustawianiem sendmaila

biblioteka jest łatwa prosta i przyjemna...

Pozdrawiam
Cezar708

Tak, jak sie obawialem :-/

Kod
Nie wyslano maila: Language string failed to load: from_failedroot@localhost

Zainstalowalem najnowsza betawersje dla PHP5. Zamiast przykladu (ktory grzebie po SQLu) wzialem to z README. Dalem tylko jeden serwer SMTP (smtp.mail.yahoo.com), ale myslalem, ze biblioteka sama bedzie sobie serwerem SMTP....

-----
PEAR za to wlasnie doszedlem, ze chodzi. Jeszcze tylko kosmetyczne poprawki..

Dziekuje za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.