Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Problem z selectami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marcel
Mam dwie tabelki: z odbiorcami ( idO, nazwaO) i exportem ( id, idO, data). Otóż przy sprzedaży jeden odbiorca, danego dnia kupuje kilka produktów.

Oto mój dylemat:
Chciałbym, aby w pierwszym select - ie wybrać nazwę odbiorcy, a w drugim, by się pokazały daty sprzedaży zgrupowane na dany dzień , coś na kształt GROUP BY data .

Jak widzicie problem nieco złożony, więc dobre słowo mile widziane.

Jak zrobić aby drugi select pobierał dane zawierające kryteria zawarte w pierwszym, na dodatek je zbijał per dzień ?
piotrooo89
bez javyscript sie nie obejdzie... miałem problem podobny ale niestety nie udało mi sie go rozwiązać
marcel
myślałem o formularzu krokowym -> wybierz odbiorce (POST odbiorcy)
potem pokaż datę gdzie idO = POST odbiorcy -> zatwierdzenie formularza i wysłanie do działania.

Kiedyś gdzieś naciąłem się na skrypcik (chyba zawierał trochę javascript) który właśnie z automatu twworzył drugiego selecta, ale nie mogę go znaleźć i ból sad.gif
piotrooo89
tu jest temat który ja założyłem. może Ci sie przydać. temat
marcel
Dokładnie o to mi chodziło. Szkoda że w Ajaxie bo w tym to jestem noga - Niestety trzeba się chyba z nim zapoznać. Zna ktoś dobry tutorial - jak ugryźć Ajaxa dla takich świeżaków jak ja?
piotrooo89
tylko szkoda że nie da sie z bazy wstawić tych rekordów do selecta i żeby były od siebie zależne...
nithajasz
Da się.. smile.gif

To akurat nie jest nic trudnego przy użyciu ajaxa.

Przykład z wykorzystaniem MySQL.. :

http://www.php.rk.edu.pl/w/p/powizane-pola...zystujce-ajaxa/

żrodło Biblioteka Riklaunima.
piotrooo89
masz jakieś przykłady z których można coś podpatrzeć ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.