Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] COOKIES
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Romskey
Chcę stworzyć nastepującą rzecz :
Na stronie głównej mam dwie listy odnośników - w jednym jest lista gifów w drugim różne rodzaje tła. Odnośniki z obu list przenoszą zmienne /$tlo i $imag/ do podstrony.
W 'podstronie' jest kod html w którym zmienne sa odpowiedzialne za tło i za gifa /z przezroczytymi elementami/ nakładanego na to tło .
Podstrona wyświetla się w /iframe/ na stronie głównej .

Do przechowania zmiennych użyłem cookies .
Poniższy kod działa z opóźnieniem - potrzeba dwóch kliknięć aby zaszła zmiana a chciałbym aby zmiana następowała po jednym kliknięciu dowolnie wybranej opcji / zmiana tła lub zmiana gifa /.

if($_GET['imag']==true)
setcookie("imag",$_GET['imag']);
if($_GET['tlo']==true)
setcookie("tlo",$_GET['tlo']);

Nie potrafię zbudowac odpowiedniego warunku .
Cookies poznałem dziś w nocy .
Pomocy smile.gif
Mlodycompany
if(isSet($_GET['imag'])){
setcookie("imag",$_GET['imag']);
}
if(isSet($_GET['tlo'])){
setcookie("tlo",$_GET['tlo']);
}

PS. Proponuje najpierw nauczyć się zadawać dobrze warunki a potem się brać za reszte
rzymek01
Cytat(Romskey @ 1.06.2008, 05:49:28 ) *
Poniższy kod działa z opóźnieniem - potrzeba dwóch kliknięć aby zaszła zmiana a chciałbym aby zmiana następowała po jednym kliknięciu dowolnie wybranej opcji / zmiana tła lub zmiana gifa

ogólnie chodzi o to, że jak wysyłasz COOKIES to dopiero po ponowym odświeżeniu strony wartość ta zapisuje się do tablicy $_COOKIES

są dwa wyjście z tej sytuacji:
1. dać header po wysłaniu ciacha
  1. <?php
  2. setcookie(...);
  3. header('Refresh: 0');
  4. ?>

2. samemu przypisać dane do tablicy ciasteczek:
  1. <?php
  2. setcookie('imag', ....)
  3. $_COOKIES['imag'] = (...);
  4. ?>

oczywiście w te ... wpisz sobie swoje zmienne, dane

Pozdrawiam!
Romskey
Dzięki , informacja o zapisie do cookies dopiero po odświeżeniu strony to był ten błąd .
Okno wyświetleń umieściłem właśnie w iframe aby uniknąć odświeżania całych list pobieranych z bazy .
Refresh niestety nie wchodzi w grę / estetyka / .
Chyba czeka mnie starcie z JAVA czego chciałem uniknąć .
Jeszcze raz dzięki za porady .
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.