Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]link wyświtlany w określonym czasie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kani
witam szanowne grono!!!

mam mały problem - chciałbym aby na mojej stronie (porta w mambo) był sobie artykuł , którego część będzie pojawiała się tylko w określo9nym czasie - np. pomiędzy godziną 08.00 a 15.00 od poniedziałku do piątku a poprzez resztę części dnia wyświetlała się inna część artykułu.

np. jest godzina 10 i ktoś sobie czyta że sklep spożywczy u krychy jest otwarty

a np o 16 już inne info że u krychy jest teraz zamknięte, zapraszamy w innych godzinach

byłbym bardzo wdzięczny za gotowy kawałek kodu do wklejenia
JoShiMa
Voila

1. <?php
  2. $aktualna_godzina = date("H",time());
  3. if($aktualna_godzina>8 and $aktualna_godzina<15){
  4.  echo "sklep spożywczy u krychy jest otwarty";
  5. }else{
  6.  echo "krychy jest teraz zamknięte, zapraszamy w innych godzinach";
  7. }
  8. ?>
Shili
Tylko jedna sprawa, wydaje mi się że kod raczej poprawny nie będzie (jak z działaniem nie wiem, na razie nie mogę odpalić apacha tongue.gif). Widziałabym to prędzej tak:
  1. <?php
  2. $aktualna_godzina = date("G",time());
  3. if($aktualna_godzina>8 and $aktualna_godzina<15){
  4.  echo "sklep spożywczy u krychy jest otwarty";
  5. }else{
  6.  echo "krychy jest teraz zamknięte, zapraszamy w innych godzinach";
  7. }
  8. ?>

Format H zwraca godzinę z dwoma cyframi, bo od północy do dziewiątej dodaje 0 na początku.
JoShiMa
Cytat(Shili @ 3.06.2008, 15:28:48 ) *
Format H zwraca godzinę z dwoma cyframi, bo od północy do dziewiątej dodaje 0 na początku.

Masz rację. Mój błąd. ale w warunku chyba by konwertował do inta w momencie porównania z liczbą.
erix
Cytat
  1. <?php
  2. $aktualna_godzina = date("H",time());
  3. ?>

Taka mała dygresja, po co tu time" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual? tongue.gif
JoShiMa
Z przyzwyczajenia tongue.gif
kani
wklepałęm kod jednak na ekranie przy gotowym artykule wyświetlanym na ekranie pojawia się

Cytat
if($aktualna_godzina>8 and $aktualna_godzina<15){ echo "sklep spo¿ywczy u krychy jest otwarty"; }else{ echo "krychy jest teraz zamkniête, zapraszamy w innych godzinach"; } ?>

zamiast samej informacji - co kciekawe nie całość, a sam ten fragment z całości.

Jest możliwe że to porostu Mambo / joomla nie będzie widziała prawidłowo kodu php w edycji samego artykułu??
JoShiMa
A jakieś znaczniki php tam wstawiłeś? A poza tym nie chwaliłeś się, że jesteś taki 'sprytny' i chcesz to wstawić w treści artykułu.
kani
tak psze pana znaczniki do kładnie takie : <?php ?>

Cytat("kani")
chciałbym aby na mojej stronie (porta w mambo) był sobie artykuł , którego część będzie pojawiała się tylko w określo9nym czasie - np. pomiędzy godziną 08.00 a 15.00 od poniedziałku do piątku a poprzez resztę części dnia wyświetlała się inna część artykułu.

chwaliłem chwaliłem aaevil.gif

no to może dokładniej to opisze:

jest sobie artykuł w mambo

sdgsdg
sdgsdg
sdgsdg

i tutaj to co ma się pojawiać w określonym czasie

no i potem reszta
sdqsdq
sdqsdq
JoShiMa
Bo to wygląda jak by przed if-em coś Ci ten znacznik zamknęło prawda? A tak w ogóle to psze pani a nie psze pana. aaevil.gif
erix
A czy mambo w ogóle wykonuje Ci zawartość skryptu? Bo mi się wydaje, że zwraca tylko kod ze względów bezpieczeństwa. tongue.gif
JoShiMa
Cytat(erix @ 4.06.2008, 08:30:18 ) *
A czy mambo w ogóle wykonuje Ci zawartość skryptu? Bo mi się wydaje, że zwraca tylko kod ze względów bezpieczeństwa. tongue.gif

Ja się na mambo nie znam więc tak sobie gdybam, ale zabawne jest, że zwraca tylko kawałek kodu.
kani
no właśnie i to jest najlepsze że wywala tylko kawałek skryptu a nie jest całość.
zaczyna się od ifa - tak jakby nie umiał wykonać warunku. ehhh sciana.gif
erix
On umie, umie. tongue.gif

Tylko, że to jest zabezpieczenie, żeby nikt nie mógł wpłynąć na działanie serwisu przez sam dostęp do zarządzania artykułami. tongue.gif

Nie wiem, jak to jest w przypadku Mambo, ale dla WP była wtyczka, która umożliwiała wykonywanie kodu PHP w treściach postów.
kani
więc może jakieś inne pomysły.

skoro mambo blokuje php to czy można wyświetlać jakąś część strony tylko w określonym czasie w htmlu??
Shili
Nie, w samym htmlu się nie da, ale da się w js.
kani
więc jakieś pomysły poprosze winksmiley.jpg
marcin.pospiech
Tworzysz sobie jakiś paragraf i dajesz mu ID. Np.:

1. <p id="krycha">U Krychy otwarte. Zapraszamy!</p>

Zaraz za tym dajesz:

1. <script type="text/javascript">
  2.  
  3. date = new Date();
  4. hours = date.getHours();
  5.  
  6. if (!(hours > 8 || hours < 15)) {
  7. document.getElementById('krycha').innerHTML = 'Krycha ma zamknięte, sprawdź później!';
  8. }
  9.  
trucksweb
zasadznicze pytanie, gdzie ten news/artykul sie pojawia- gdzie go publikujesz i przez co ? jesli jako artkylul w contencie to Ci kody nie pomoga dry.gif mambo jest zabezpieczone. Jesli w module to musisz edytowac plik php danego modulu i tam wklepac ten kod- z postow na samej gorze.

Jesli nadal upierasz sie nad contentem, to powodzenia w dlubaninie kodu components/com_content/.content.html.php

albo napisz wlasny komponent czy modul i masz problem z glowy.

ps. pamietaj, ze mambo zablokuje Ci kazdy kod wpisywany z poziomu edytora WYSIWYG
kani
Cytat(marcin.pospiech @ 5.06.2008, 17:07:28 ) *
Tworzysz sobie jakiś paragraf i dajesz mu ID. Np.:

1. <p id="krycha">U Krychy otwarte. Zapraszamy!</p>

Zaraz za tym dajesz:

1. <script type="text/javascript">
  2.  
  3. date = new Date();
  4. hours = date.getHours();
  5.  
  6. if (!(hours > 8 || hours < 15)) {
  7. document.getElementById('krycha').innerHTML = 'Krycha ma zamknięte, sprawdź później!';
  8. }
  9.  

pomogło dzięki - trochę zmieniłem i działa

co do tego co pisze trucksweb to skrypt jest integralną częścią artykułu wpisywaną poprzez zwykłą edycje artykułu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.