>>Jeżeli użytkownik ma wyłączoną obsługę cookies to id sesji przekazywany jest w URL .<<
Czy w takim przypadku gdy :
1.- wygenerowany zostanie losowy id za pomocą jakiegoś własnego systemu, zostanie potem sprawdzony w bazie i ewentualnie zmodyfikowany gdy taki istnieje, to jaki jest sens tworzenia sesji gdy i tak muszę ten id przekazywać w url ?
/Pytanie to spowodowane zostalo tym iż myślałem że taki id jest dopisywany automatycznie
do każdego odnośnika, czyli że ten id mogę wywołać na każdej podstronie bez dopisywania go do urli .
Chodzi mi o to że po wyborze róznych opcji przez usera te zapisywane są do
bazy . Chcę je finalnie wyświetlać w raporcie dla każdego usera.
Po sesje siegnąłem z tej przyczyny że w tym samym czasie z aplikacji może korzystać kilka osób
i np zapisywanie danych do pliku tekstowego czy bazy powodowałoby 'nadpisywanie danych'.
A wiec potrzebuję prostego sposobu autoryzacji.
Szukam naprawdę prostego sposobu odpowiedającego idei aplikacji - czyli uniknięcie wszelkich
opcji wymagających zezwalania czy włączonych usług / np. cookies./
2. Czy istnieje jakaś metoda która pozwala przechowywać i modyfikować dane po stronie usera przez usera oprócz cookies i jak widzę sesji ?
a w związku z tym :
3.Czy wspomniane przezemnie w pytaniu 1 rozwiązanie jest dobre /losowy id,sprawdzenie w bazie i przekazywanie tego id w urlach /?