Napisałem skrypt którego zadaniem jest znalezienie i dopasowanie wartości z trzech plików xml i wstawienie ich do bazy, ale przy próbie dopasowania, "if" nie znajduje mi wartości równych i nic nie wpisuje do bazy, nie wiem za zbyt czemu. Bym był wdzięczny za znalezienie mi w tym kodzie błędu.
<? $xml = new SimpleXMLElement($plik); $xml1 = new SimpleXMLElement($plik1); $xml2 = new SimpleXMLElement($plik2); foreach($xml as $samochod) { foreach($xml1 as $marka) { if($samochod->marka==$marka->id){$wartosc_m=$marka->nazwa; echo $wartosc_m;} //if nie znajduje mi wartosci rownych foreach ($xml2 as $model) { if($samochod->model==$model->id){$wartosc_mo=$model->nazwa; echo $wartosc_mo;} //if nie znajduje mi wartosci rownych $sql = "INSERT INTO samochody2(id, marka, model, rok, pojemnosc, typ_silnika, liczba_poduszek, abs, esp) VALUES ('".$samochod->id."', '".$wartosc_m."','".$wartosc_mo."', '".$samochod->rok."', '".$samochod->pojemnosc."', '".$samochod->typ_silnika."', '".$samochod->liczba_poduszek."', '".$samochod->abs."', '".$samochod->esp."')"; } } } ?>
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="yes"?> <samochody> <samochod> <id>11</id> <marka>1</marka> <model>1</model> <rok>1995</rok> <pojemnosc>1.2</pojemnosc> <typ_silnika>benzyna</typ_silnika> <liczba_poduszek>0</liczba_poduszek> <abs>nie</abs> <esp>nie</esp> </samochod> <samochod> <id>12</id> <marka>2</marka> <model>2</model> <rok>2002</rok> <pojemnosc>1.9</pojemnosc> <typ_silnika>diesel</typ_silnika> <liczba_poduszek>4</liczba_poduszek> <abs>tak</abs> <esp>tak</esp> </samochod> <samochod> <id>13</id> <marka>3</marka> <model>3</model> <rok>1997</rok> <pojemnosc>2</pojemnosc> <typ_silnika>diesel</typ_silnika> <liczba_poduszek>1</liczba_poduszek> <abs>tak</abs> <esp>nie</esp> </samochod> <samochod> <id>14</id> <marka>4</marka> <model>4</model> <rok>2000</rok> <pojemnosc>1.4</pojemnosc> <typ_silnika>benzyna</typ_silnika> <liczba_poduszek>2</liczba_poduszek> <abs>tak</abs> <esp>nie</esp> </samochod> </samochody>
<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?> <marki> <marka> <id>1</id> <nazwa>Fiat</nazwa> </marka> <marka> <id>2</id> <nazwa>Volkswagen</nazwa> </marka> <marka> <id>3</id> <nazwa>Mazda</nazwa> </marka> <marka> <id>4</id> <nazwa>Skoda</nazwa> </marka> </marki>
<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?> <modele> <model> <id>1</id> <nazwa>Punto</nazwa> </model> <model> <id>2</id> <nazwa>Passat</nazwa> </model> <model> <id>3</id> <nazwa>626</nazwa> </model> <model> <id>4</id> <nazwa>Fabia</nazwa> </model> </modele>
Z góry dziękuje za pomoc