Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] pobieranie z bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
em-ba
Witam, jak moge pobrać z bazy dane do formularza, z tym, że dane w bazie są liczbą, a ja chcę żeby były tekstem... smile.gif
Do bazy mam dodawane nazwy województw jako liczby (jedna liczba przyporządkowana do jednego wojewodztwa), a chcę aby do formularza z bazy pobrało mi nazwę wojewodztwa...
Próbowałem w taki sposób ale nie daje rady..
  1. <?php
  2. '<table class="a">
  3. <td class="a">'.$kot['costam'].' '.$kot['costam'].'<br>'.$kot['wojewodztwo'].' ';
  4.  
  5.  $array = array("","dolnośląskie","kujawsko-pomorskie","lubelskie","lubuskie","łódzkie","małopolskie","mazowieckie","opolskie","podkarpackie",
  6.  "podlaskie","pomorskie","śląskie","świętokrzyskie","warmińsko-mazurskie","wielkopolskie","zachodniopomorskie");
  7.  
  8.  
  9.  $end = count($array);
  10.  
  11.  for($i=0; $i<$end;$i++){
  12. if($value != $i){
  13. echo '<option value="'.$i.'">'.$array[$i].'</option>';
  14. }
  15. else{
  16. echo '<option value="'.$i.'" selected="selected">'.$array[$i].'</option>';
  17. }
  18.  }
  19. '</td>
  20. <td class="a">'.$kot['costam'].'</td>
  21.  </table>';
  22. ?>
piotrooo89
a gdzie masz

<select name="woj"> i cały formularz w ogóle... pokaż wszystko.
em-ba
ja to dotychczas wykorzystywałem ten fragment kodu do pobrania nazwy woj do pola select i tam jest ok,
ale teraz mnie chodzi tylko o to żeby się wyświetliła nazwa wojewodztwa w tabeli smile.gif

jak wstawiam tylko to
'.$kot['wojewodztwo'].' ..to się nic nie wyświetla ..albo tylko nr woj, a chodzi mi o jego nazwę
JoShiMa
Szklana kula mi zaparowała tongue.gif Może jednak pokażesz skąd się bierze np $kot['wojewodztwo'], bo nie mogę zgadnąć jakie może mieć wartości. Zapytanie też byś mógł pokazać. Chcesz uzyskać pomoc to przedstaw problem jak należy.
em-ba
oto kod: smile.gif
  1. <?php
  2. mysql_connect ('localhost', 'root', 'krasnal') or die ("nie udało sie połączyć");
  3. mysql_select_db('styl') or die ("Nie mozna zlokalizowac bazy danych");
  4.  
  5. $tok= mysql_query ("SELECT * FROM `kortc` WHERE login='$login'");
  6. $kot= mysql_fetch_array($tok);
  7.  
  8. '<table class="t">
  9.  <tr>
  10. <th class="t">nr</th>
  11. <th class="t">login</th>
  12. <th class="t">wojewodztwo</th>
  13.  <th class="t">bac</th>
  14.  </tr>
  15.  <tr>
  16. <td class="t">1</td>
  17. <td class="t">'.$kot['login'].'</td>
  18. <td class="t">
  19. $value = $kot['wojewodztwo'];
  20. $array = array("","dolnośląskie","kujawsko-pomorskie","lubelskie","lubuskie","łódzkie","małopolskie","mazowieckie","opolskie","podkarpackie",
  21.  "podlaskie","pomorskie","śląskie","świętokrzyskie","warmińsko-mazurskie","wielkopolskie","zachodniopomorskie");
  22.  
  23.  
  24.  $end = count($array);
  25.  
  26.  for($i=0; $i<$end;$i++){
  27. if($value != $i){
  28. echo '<option value="'.$i.'">'.$array[$i].'</option>';
  29. }
  30. else{
  31. echo '<option value="'.$i.'" selected="selected">'.$array[$i].'</option>';
  32. }
  33.  }
  34.  
  35.  
  36. echo
  37. '</td>
  38. <td class="t">'.$kot['bac'].'</td>
  39.  </tr>
  40.  </table>;
  41.  
  42. ?>
nospor
szczerze powiedziawszy nie wiem gdzie tu widzisz problem. Skoro $value to numer wojewodztwa to:
  1. <?php
  2.  
  3. $value = $kot['wojewodztwo'];
  4. $array = array("","dolnośląskie","kujawsko-pomorskie","lubelskie","lubuskie","łódzkie","małopolskie","mazowieckie","opolskie","podkarpackie",
  5.  "podlaskie","pomorskie","śląskie","świętokrzyskie","warmińsko-mazurskie","wielkopolskie","zachodniopomorskie");
  6. echo $array[$value];
  7. ?>
em-ba
dzięki. działa smile.gif

P.S. takie są efekty nieprzespanej nocy winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.